Ortodontik tedavi, disiplin ve sabır isteyen uzun sürecek bir tedavidir. Bu süreç hasta ve hekim işbirliği gerektirmektedir. Hasta hekim işbirliği istenilen seviyede olursa tedavinin başarısı artacaktır.

 

Randevular 4 hafta arayla düzenlenecektir. Randevulara düzenli bir şekilde devam edilmesi tedavinin başarısını olumlu etkileyecektir.

 

DİŞ TELİ TEDAVİSİ SIRASINDA AĞRI OLUR MU ?

 

Sabit ortodontik tedavi gören hastalarda; braketler uygulandıktan sonra özellikle ilk seans dişlerde hassasiyet ve ağrı olabilir. Ağrı ve hassasiyetlerinizi geçirmek için asetilsalisilik asit (aspirin) türevi ilaçlar kullanmayınız. Bu tür ilaçlar diş hareketi esnasında kemikte oluşan olumlu değişimleri engelleyebilir. Ağrı olduğunda asetaminofen (parasetamol-parol) türevi ilaçlar kullanmanız önerilmektedir.

 

DİŞ TELİ TEDAVİSİ SIRASINDA DUDAK VE YANAK YARALARINDA NE YAPILMALI?

 

Braketler yeni takıldığında dudak  ve yanakların içlerinde yaralanmalara neden olabilir. Şikayetleri azaltmak için size verilen mumları gösterildiği gibi kullanabilirsiniz. Koruyucu mumları batan ya da değen braket-tel yüzeyine yapıştırdığınızda dudak ve yanaklarla teması kesecek, sizi rahatlatacaktır. Yara olursa tuzlu suyla ya da ağız bakım suları ile gargara uygulayabilirsiniz.

 

Şikayetleriniz bir hafta en fazla on gün içinde kaybolacaktır.

 

DİŞ TELİ TEDAVİSİ SIRASINDA AĞIZ BAKIMI NASIL OLACAKTIR?

 

Ortodontik tedavi süresince dişlerin fırçalanması ve ağız bakımı oldukça önemlidir. Çünkü braketler ve teller yiyeceklerin dişlere daha kolay tutunmasına neden olur ve bakteri plağı normalden daha fazla birikir. Dişler düzenli olarak günde en az iki kere fırçalanmalı, ara yüz fırçası ile diş yüzeyi ve tellerin arasına sıkışan gıda artıkları uzaklaştırılmalıdır. Fırçalama işlemi braketlerin etrafında birikinti kalmayana kadar devam ettirilmelidir. Yeterli temizlik sağlanamazsa braketlerin etrafında beyaz renkli lekeler oluşabilmekte ve çürük oluşma riski artmaktadır.

 

Yeterli temizlik sağlanmazsa ortodontik tedavi gören hastalarda çürük görülme sıklığı artmakta ve braketlerin etrafında beyaz renkli lekeler oluşabilmektedir. Fırçalama işlemi braketlerin etrafında birikinti kalmayana kadar devam ettirilmelidir. Diş etlerinizin sağlığı da diş fırçalamanızın doğru yapılmasına bağlıdır.

 

DİŞ TELİ TEDAVİSİ SIRASINDA HANGİ YİYECEK VE İÇECEKLER TÜKETİLMEMELİ?

 

Tedavi sırasında braketlerin kopmasına diş yüzeyinden ayrılmasına, tellerin bükülmesine neden olacak gıdaların tüketiminden uzak durmanız gerekmektedir. Kola, Fanta gibi asitli içecekler, sakız, jelibon gibi yapışkanlı gıdalar tüketilmemelidir. Elma, ayva, havuç gibi sert yiyecekler ısırılmamalı, gıdalar bıçakla ya da elle küçük parçalara bölünerek arka dişler bölgesinde çiğnenmelidir. Zeytin, kiraz, erik gibi çekirdekli yiyecekler yenilirken dikkatli yenilmelidir. Çekirdekli yiyeceklerin çekirdekleri çıkarılmalıdır. Kuruyemiş fındık,badem vb. yiyecekler tüketilecekse rondodan geçirilmelidir. Cips, patlamış mısır vb gıdaların tüketimi sırasında da dikkatli olunmalıdır.

 

DİŞ TELİ TEDAVİSİ SIRASINDA BRAKETLERDE KOPMA OLURSA NE YAPILMALIDIR?

 

Tedavi sırasında braketlerde kopma yenilen sert gıdalara bağlı olarak ya da diş fırçalamadaki yetersizlikten dolayı meydana gelir.

Sert yiyecekler ani şekilde dişe çarptığında braketin diş yüzeyinden ayrılmasına neden olur. Asitli içecekler de, diş yüzeyine yapıştırıcılarla bağlanan braketlerin bağlantısını zayıflatır. Aynı şekilde diş fırçalaması yetersiz olursa braketlerin etrafında biriken plak, braketlerin kopmasına neden olur.

 

Tedavi sırasında brakette kopma meydana gelmesi korkulacak bir durum değildir. Brakette kopma meydana gelirse, kliniğimizi arayarak randevu almalısınız ve en yakın randevu gününde braketin yapıştırılması gerekmektedir. Braket kopması durumda size özel yeni braket yapıştırılacak olup, işlem ücreti talep edilebilecektir. Işlem ücreti Türk Diş Hekimleri Birliği’nin her yıl belirlediği fiyat tarifesi üzerinden alınacaktır.

 

 

  • Sorularınız için 05335084353’ ü arayarak kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

 

Keyifli bir tedavi süreci geçirmeniz dileğiyle…

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan Yazın...
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?