ORTODONTİK TEDAVİDE YAŞIN ÖNEMİ VAR MIDIR?

Ortodontide bozukluklar iki şekilde sınıflandırılır. İskeletsel ve dişsel bozukluklar olmak üzere ayrılır ve tedavi planlaması, tedaviye başlama yaşı da farklılıklar gösterir. Dişsel bozukluklarda yaş sınırlaması yoktur.

Peki ya iskeletsel bozukluklarda yaş önemli midir?

Evet oldukça önemlidir. İskeletsel bozukluklar çenelerde darlık ya da çenelerin önde veya geride olması şeklinde karşımıza çıkar.
İskeletsel bozukluklar erken yaşlarda basit tedavi yöntemleri ile düzelebilir. Genellikle tedaviye başlamak için ergenlik öncesi dönem yakalanmaya çalışılır. Büyüme ve gelişim devam ederken, iskeletsel bozukluklar çeşitli apareyler yardımıyla düzelebilir.

İlk ortodonti muayenesi ne zaman yapılmalıdır?

Daimi dişlerin sürmesiyle ortalama 7 yaş civarında ilk ortodonti kontrolleri tavsiye edilmektedir. Mevcut duruma göre eğer tedavi ihtiyacınız varsa hekiminiz tedaviye başlamak için doğru tedavi zamanlamasını verecektir.

Peki iskeletsel bozukluklar erişkinlerde nasıl düzeltilebilir?

Erişkinlerde çenelerdeki bozukluklar cerrahi yöntemlerle düzeltilir. Ortognatik cerrahi dediğimiz tedavi yönteminde öncelikle ortodontik tedaviye başlanır. Ardından çeneler ameliyat safhası için hazır hale gelince, çene ameliyatı yapılır. Örneğin alt çenesi geride olan bir bireyde alt çene öne alınabilir.

Dişsel bozuklukların erişkinlerde tedavisi nasıldır?

Dişlerdeki bozuklukların ortodontik tedaviyle her yaşta düzeltilmesi mümkündür. Çocukluk, ergenlik ve erişkin dönemde ortodontik tedavi uygulanır. Ancak erişkinlerde diş ve dişi çevreleyen diş eti, kemik gibi destek dokuların sağlıklı olması çok önemlidir. Örneğin, ciddi diş eti çekilmesi olan, kemik desteğini kaybetmiş dişlerde öncelikle klinik koşullar değerlendirilir. Bu durumda ortodontik tedavi dişlerin sağlığına katkı sağlayacaksa önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan Yazın...
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?