ORTODONTİK TEDAVİ BİTTİKTEN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ortodontik tedavide dişler, dişi çevreleyen kemik ve diş eti gibi dokular içinde hareket eder. Dişin hareket ettiği yönde kemikte rezorpsiyon dediğimiz kemik yıkımları gerçekleşirken, hareketin tersi yönde apozisyon dediğimiz kemik yapımı gerçekleşir. Bu nedenle tedaviniz bittiğinde, braketler söküldüğünde dişlerin tekrar eski haline geri dönme eğilimi olacaktır. Tedavi bittiğinde retansiyon tedavisi dediğimiz sabitleyici tedaviye geçilir. Sabitleyici tedavinin süresi vakaya göre değişmektedir.

Sabitleyici olarak lingual retainer dediğimiz sabitleyici tel ve esiks dediğimiz hareketli şeffaf plaklardan faydalanırız.

LİNGUAL RETAİNER NEDİR?

Lingual retainer, dişlerin arka yüzeyine yerleştirilen sabitleyici bir teldir. Bu tel dişlerin tedavinizin bitim halindeki gibi kalmasını sağlar. İncecik bir tel olup hekim tarafından hazırlanır. Diş yüzeyine yapıştırılması işlemi ağrılı değildir, braketler diş yüzeyine nasıl yapıştırılıyorsa aynı yöntemle yapıştırılır. Diş yüzeyine önce asit dediğimiz mavi renkli bir jel, ardından bond dediğimiz şeffaf bir jel uygulanır. Hazırlanan retainer teli kompozit dediğimiz beyaz dolgu maddesi ile diş yüzeyine yapıştırılır.

Retainer teli konuşmanızı engellemez. Dil bölgesinde olduğu için uygulandığı ilk hafta dil sürekli telin olduğu bölgeye gitmeye çalışacaktır, ama en geç bir hafta içinde tel varlığına alışmanızı bekliyoruz.

Retainer teli varken, ön dişlerle sert gıdaların ısırılması istenmez. Elma, armut, havuç gibi sert gıdaların ısırılmaması çok önemlidir.

Bir diğer önemli husus da, dişlerin güzelce fırçalanmasıdır. Retainer telinin olduğu bölge dişlerin arka yüzeyi olduğu için genelde hastalarımızın temizlemekte zorlandığı bir bölgedir.  Telin çevresi iyi fırçalanmazsa plak ve diş taşı birikecektir. Bu durumda diş eti enfeksiyonu gelişme riski fazladır. Telin çevresi normal diş fırçası ile diş etinden dişe olacak şekilde fırçalanmalıdır, arada sıkışan gıda artıkları da ara yüz fırçalarıyla uzaklaştırılmalıdır.

RETAİNER TELİ NE KADAR SÜRE KALMALIDIR?

Bu konuyla ilgili genel görüş, retainer telinin ağızda uzun süre kalmasıdır. Bu süre kemik yapılanmasının 6 ayda tamamlandığı düşünülecek olursa en az 6 aydır. Eğer retainer teli sağlamsa, hastanın ağız bakımı iyiyse, telin çevresinde sık sık diş taşı oluşmuyorsa bu tel yıllarca ağızda kalabilir.

RETAİNER TELİ KIRILIRSA NE YAPILMALI?

Retainer teli kırıldığında yeniden yapıştırılmasında fayda vardır. Tabiki bu telin ağızda kalma süresi, vakadan vakaya değişmektedir. Telin yeniden yapıştırılıp yapıştırılmayacağına hekim karar verir.

Kliniğimizde kırılan retainer telinin tamiri ya da yeniden yapılması işleminin ücretlendirmesinde Türk Diş Hekimleri Birliği’nin belirlediği fiyat tarifesi üzerinden yardımcı olunmaktadır.

KORUYUCU ŞEFFAF PLAK (ESİKS NEDİR)?

Ortodontik tedavi bittiğinde hastalarımızda alt ve üst çeneden ölçü alınır. Alınan ölçülerden elde edilen bitim modellerinde şeffaf plaklar hazırlanır. Şeffaf plaklar tüm gün sadece yemeklerde ve sıcak içeceklerde çıkacak şekilde kullanılmalıdır. Plaklar ağızdayken soğuk içecekler tüketilebilir. Ancak sıcak içecekler tüketilemez.

ŞEFFAF PLAKLAR NE KADAR SÜRE KULLANILMALIDIR?

Tedavi bitiminden sonraki ilk 6 ay bu plakların gece gündüz kullanılması gerekmektedir. Bir şey yemek istediğinizde plakları çıkarmalı, sonrasında hemen takmalısınız. Vakaya göre değişmekle birlikte ortalama 6 ay bu şekilde kullanmayı öneriyoruz. Bazı durumlarda tedavi bittikten sonra 1 yıl süreyle de plakların tüm gün kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bu süreden sonra da en az 1 yıl gece olacak şekilde plakların kullanılmasına devam edilmelidir.

ŞEFFAF PLAKLAR NASIL TEMİZLENMELİDİR?

Şeffaf plaklar mutlaka günde sabah ve akşam olmak üzere 2 kez diş fırçası ve sabunlu su ile fırçalanmalıdır. Diş macunu ile plakların fırçalanması önerilmez. Plakların temizlenmesi için özel temizleme tabletleri de bulunmaktadır. Farklı markalara ait bu temizleme tabletleri ya da tozları genellikle bir bardak suya atılır, çözündükten sonra plaklar bu suda en az 5 dk süreyle bekletilir.

ŞEFFAF PLAKLAR KIRILIRSA YA DA KAYBEDİLİRSE NE YAPILMALI?

Şeffaf plaklarınızı kaybettiğinizde veya kırıldığında mutlaka bize, hekimlerinize ulaşmalısınız. Bu durumda plaklarınızın yenilenmesi gerekebilir. Eğer plakları bir süre daha kullanmaya devam edecekseniz, tekrar ölçü alınması gerekecektir. Alınan yeni ölçüye göre yeni plaklar hazırlanacaktır. Bu durumda plak yenileme ücreti talep edilebilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan Yazın...
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?