Diş telleri varken dişlerimi nasıl fırçalayacağım?

Braketler ve diş teller dişlerin üzerinde gıda artıkları için tutucu alanlar oluşturur. Bu nedenle normale göre çürük oluşma riski daha fazla artmaktadır. Hastaların tedavi sürecinde diş fırçalamaya daha fazla özen göstermesi gerekmektedir. Braketlerin takıldığı ilk seans hastalarımıza, ortodontik tedavi sürecinde nasıl diş fırçalamaları gerektiğini detaylı olarak anlatırız.

Ortodontik tedavi sırasında kullandığımız özel diş fırçaları, ara yüz fırçaları, ağız bakım suları, ağız duşları mevcuttur.

Ortodontik tedavi süresince genelde orta sertlikte diş fırçalarını öneririz. Diş ve diş etlerinin durumuna göre değişse de genelde hastalarımızın orta sert diş fırçalarıyla dişlerini fırçalamalarını isteriz. Ama bu durum hastaya göre değişmektedir. Fırça önerisini bahsettiğimiz gibi hastaya özel yapılır.
Sabah ve akşam olmak üzere en az 2 kez hastalarımız diş fırçalamalıdır. Mümkünse öğlen yemeği sonrasında da diş fırçalanmalıdır. Çalışan ve okula giden hastalarımız genelde öğlen dışarıda diş fırçalamaktan çekinmektedirler. Ancak gün içinde 3 defa fırçalamak çürük oluşma riskini mutlaka azaltacaktır. Dişlerin fırçalama imkanı olmadığında ağız gargaraları kullanılabilir.

Diş fırçası diş etine yaklaşık 45° olacak şekilde yerleştirilir. Fırça kılları diş tellerinin arasına ulaşak şekilde aşağı yukarı ve dairesel hareketlerle fırçalama yapılmalıdır.Ayrıca firmaların diş teli tedavisi gören hastalar için özel ürettiği diş fırçaları vardır. Bu fırçaların ortasında boşluk bulunur. Bu boşluk tellerin olduğu yere gelir ve yukarı, aşağı hareketler ile telin etrafında sıkışan gıda artıkları rahatlıkla uzaklaştırılır.
Elle yeteri kadar mekanik temizlik yapamayan hastalarımız için elektrikli, kendinden fırçalama yapan diş fırçalarını da önerebiliyoruz. Bu fırçaların ortodontik tedavi için üretilen yumuşak fırça başlıkları da bulunmaktadır.
Fırçalama işlemi braketlerin etrafında birikinti kalmayana kadar devam ettirilmelidir. Yeterli temizlik sağlanamazsa braketlerin etrafında beyaz renkli lekeler oluşabilmekte ve çürük oluşma riski artmaktadır.
Yeterli temizlik sağlanmazsa ortodontik tedavi gören hastalarda çürük görülme sıklığı artmakta ve braketlerin etrafında beyaz renkli lekeler oluşabilmektedir. Fırçalama işlemi braketlerin etrafında birikinti kalmayana kadar devam ettirilmelidir. Diş etlerinizin sağlığı da diş fırçalamanızın doğru yapılmasına bağlıdır.

Dişlerimi fırçalarken diş telime zarar verir miyim?

Hastalarımız genelde dişlerini fırçalarken braketlerin kopmasından çekinirler. Braketler çok güçlü yapıştırıcılarla diş yüzeyine sabitlenir, ama tabiki de ani ve şiddetli darbe almamalıdır ki kopma, diş yüzeyinden ayrılma olmasın.
Hastalarımız çok sert olmadan dişlerini rahatlıkla fırçalayabilirler. Yeteri kadar mekanik temizlik yapmak için diş tellerinin arasına fırça kılları girmelidir.

Ara yüz fırçaları neden kullanılır?

Tedavinizin olmazsa olmaz diş fırçası ise ara yüz fırçalarıdır. Ara yüz fırçası, diş telleri ve dişler arasında sıkışan gıda artıklarının uzaklaştırılmasını sağlar. Ara yüz fırçalarının farklı boyutta olanları mevcuttur. Çoğu firmanın da ortodontik tedavi amacıyla ürettiği ara yüz fırçaları vardır. Diş ve teller arasına rahatlıkla girebilecek bir ara yüz fırçası her zaman uygundur.

Ara yüz fırçaları kullanılırken diş macunu kullanımı önerilmez. Öncelikle diş macunu ve diş fırçasıyla normal ağız bakımı yapılır. Ardından arada sıkışan artıkları uzaklaştırmak için ara yüz fırçası kullanılır.
Diş teli tedavisi sırasında ağız bakım suyu kullanmalı mıyım?
Mekanik temizliği yeteri kadar yapamayan hastalarda ağız bakım suları ve gargaraların kimyasal temizlik etkisinden faydalanırız. Tedavi sırasında bazı özel gargaraları hastalarımıza tavsiye ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan Yazın...
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?