Diş Teli Tedavisi Nedir Ve Diş Telleri Nasıl Takılır?

Dişlerin üzerine yapıştırdığımız braketler ve braketlerin ortasındaki boşluktan geçen diş telleri vasıtasıyla uyguladığımız tedavilerdir. Braketler, dişlerin üzerine yapıştırdığımız metal ya da porselenden (şeffaf) kutu şeklindeki apareylerdir. Bunların ortasından geçen boşluğa tel yerleştirilir. Bu tedavinin aktif unsurları tellerdir, teller olmasa dişe kuvvet iletilemez. Tedavide kullandığımız braket ve teller oldukça çeşitlidir. Braketlerin ve tellerin özellikleri sürekli güncellenmektedir, farklı sayıda marka da mevcuttur.

Diş teli tedavisi kimlere uygulanır?

Dişlerin görünümünden mutlu olmayan hastalarımıza uygularız. Bu demek değildir ki, diş teli tedavisi sadece estetik amacıyla uygulanır. Hastamıza öncelikle sağlığını, fonksiyonunu iade etmek ilk hedefimizdir. Örneğin dişlerdeki çapraşıklık, dişlerin yeteri kadar fırçalanmamasına neden olur. Diş taşı birikimi artar, diş eti enfeksiyonu oluşma riski çapraşıklık vakalarında daha fazladır. Çiğneme fonksiyonunda da kayıplar görülebilir. Tabiki çapraşıklık nedeniyle hastalarımızın estetik kaygıları da olacaktır. Çapraşıklığın düzelmesi için hastanın sistemik durumu, diş ve dişi çevreleyen destek dokuların sağlığı iyiyse ortodontik tedavi önerilir.

Diş teli tedavisinde braketler nasıl dişlere sabitlenir?

Braketlerin diş yüzeyine sabitlenmesi direkt ya da indirekt teknik dediğimiz iki farklı şekilde gerçekleştirilir. Kliniklerde rutinde uyguladığımız yöntem direkt yapıştırma yöntemidir.
Braketler her bir diş üzerine yerleştirilirken idealde olması gereken bir konum vardır. Bu konum dişe hangi hareketi vereceğimize göre bazı durumlarda değişir.
Braketleri genelde dişin orta üçlüsüne, dişin uzun aksına paralel olacak şekilde yerleştiririz. Braketlerin yerleştirilmesi sırasında ağız içinin tamamen kuru olması gerekir. Öncelikle ağız açacağı yerleştirilir ki, hekim diş yüzeylerini rahatça görebilsin. Ardından diş yüzeyleri kurulanır. Çeşitli dolgu maddeleri yardımıyla braketler tek tek, titizlikle diş yüzeylerine yerleştirilir ve sabitlenir.

İndirekt yöntemde ise öncelikle hastalarımızdan ağız içi ölçü alırız, laboratuarda model elde eder, elde ettiğimiz model üzerinde braketleri tek tek yerleştiririz. Ardından transfer materyalleri yardımıyla ağız içine aktarır ve diş yüzeylerine sabitleriz.

Braketler sabitlendikten sonra diş telleri braketlere bağlanır. Bu bağlama işlemi
teller veya lastikler yardımıyla yapılır. Kontrol seanslarında teller değiştirilir

Braketlerin ve tellerin takılması seansı ne kadar sürer?

Ortodontik tedavi sürecinin en uzun seansı ilk seansı olup braketlerin yerleştirildiği seanstır. Bu seansın süresi ortalama yarım saattir. İlk seansta dişlerin yüzeyleri temizlenir, braketler yerleştirilir, ardından teller braketlere bağlanır.

İlk seansta bazı durumlarda tek çeneye bazen de her iki çeneye birden braketler takılır. Buna karar verirken dişlerin kapanışı çok önemlidir. Bazen hastalarımız ‘neden sadece üst dişlerime tel taktık, alt dişlerime de takılmayacak mıydı’ sorusunu yöneltiyorlar. Diş tellerinin ilk başta sadece üst çeneye takılması, alt ve üst dişlerin kapanıştaki ilişkisine, hastanın tedaviye alışmasını kolaylaştırmayı ve konforunu arttırmayı düşünmeye bağlıdır.

Diş teli tedavisinde kontroller ne sıklıkla olur?

Diş teli tedavisinde rutin kontroller 4 hafta arayla yapılmaktadır. Bazı durumlarda tedavi sırasında uygulanan kuvvete göre daha erken ya da daha geç kontrole çağırılmaktadır. Mesela, kapaklı sistem braketlerde braket sisteminin farklılığından dolayı hastalarımızı ortalama 6-8 hafta sürede görebiliyoruz.

Diş telleri takılırken acı olur mu?

Diş tellerinin takılması seansı oldukça rahat ve konforlu bir seanstır. Bu işlem
ağrılı değildir. Dişlerin anestezi yapılarak uyuşturulmasına gerek yoktur.

Diş teli takılması ne kadar sürer?

Bu işlem uzun sürecek bir işlem değildir. Genelde yarım saatte işlem tamamlanır.
Ancak kliniğimizde diş teli takılması seansı için 1 saat süreyle randevu
oluşturuyoruz. Bu seansta hastamızdan fotoğraf alıyor, diş teli takıldıktan sonra
nelere dikkat etmeli, nasıl diş fırçalamalı gibi konular üzerinde sohbet ediyoruz.

Diş telleri değiştirilirken ağrı hisseder miyim?

Kontrol seanslarında teller değiştirilir. Bu işlem sırasında hastalarımız ağrı
hissetmezler. Ancak bazı dişlerde diş hareketlerine bağlı olarak hassasiyet
olabilir.

Diş telleri dişlerimi çürütür mü?

Diş teli tedavi süresince hastalarımızın dişlerini daha iyi fırçalamaları gerekmektedir. Çünkü braketler ve teller gıda artıkları ve plak için tutucu alanlar oluşturur. Düzenli ve güzel bir şekilde diş fırçalamayan hastalarda çürüğe yatkınlık oluşur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan Yazın...
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?