Damaklık (aparey) tedavisi nedir?

 

Damaklık tedavisi genelde ergenlik öncesi büyüme ve gelişimi devam edenlerde uyguladığımız tedavi yöntemidir. Bu tedavide hedef mevcut iskeletsel bozuklukları düzeltmek ya da ileride oluşabilecek ciddi iskeletsel bozuklukların önüne geçmektir.

 

İlk ortodonti muayenesi kaç yaşında başlamalıdır?

 

İlk muayene daimi dişlerin sürmesiyle ortalama 7 yaş civarında başlamalıdır. Üst çenede gelişim yetersiz olur, çenede darlık mevcutsa daimi dişlerin sürmesi için yeteri kadar yer olmayacaktır. Bu durumda üst çenede genişletme etkisi olan damaklık kullanılması gerekecektir.

 

Damaklık nasıl kullanılır?

 

Damaklık tedavisinde farklı etkileri olan farklı çeşitlerde damaklıklar mevcuttur. Damaklıklar takıp çıkarılarak kullanılır. Hareketli apareylerdir. Hastalar yemek yerken ve içerken çıkarır. Damaklığın gün içerisinde en az 16 saat takılması istenir. Gece uykudayken de damaklıklar mutlaka takılmalıdır. Damaklıklar farklı şekillerde olabilir. Hastadaki mevcut bozukluğa göre hangi tip damaklık kullanılacağına hekim karar verir. Hastadan ölçü alınır. Alınan ölçüye göre elde edilen modellerde laboratuar ortamında bireysel olarak damaklıklar hazırlanır. Örneğin alt çene önde ya da geride olabilir. Üst çenede darlık ya da üst çenenin önde ya da geride olması durumlarında damaklık tedavisi tercih edilecektir.

 

Damaklığı ne kadar süre kullanmam gerekecek?

 

Damaklığın ne kadar süre kullanılacağı vakaya göre değişir. Ciddi iskeletsel bozukluklarda süre artacaktır. Süreyi etkileyen bir diğer önemli faktör de hastanın damaklığını güzel kullanıp kullanmadığıdır. Gün içerisinde damaklığın kullanım süresi çok önemlidir. En az 16 saat mutlaka takılmalıdır. Bu süre azalırsa, toplam tedavi süresi artacaktır. Damaklıklar vakaya göre değişmekle beraber ortalama 6 ay kullanılır.

 

Damaklığın temizliği nasıl yapılmalıdır?

 

Damaklıklar takıp çıkarılarak kullanılır. Damaklıkların mutlaka diş fırçası ile temizlenmesi gereklidir. Aksi halde ağızda koku yapar, bakteri birikimi olur. Sabunlu su ile diş fırçası yardımıyla fırçalama önerilir. Ayrıca özel temizleme tabletleri de mevcuttur.

 

Damaklığım kayboldu ya da kırıldı. Ne yapmalıyım?

 

Damaklık kaybolduğunda ya da kırıldığında direk hekime ulaşılmalıdır. Kırılan apareylerde bazı durumlarda tamir yapılabilir. Kayıplarda ve tamir olamayacak durumlarda hastadan ölçü alınıp damaklık yenilenecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan Yazın...
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?