DİŞ TELİ KAÇ YAŞINDA TAKILIR?
Bize en çok sorulan sorulardan biri ‘diş teli tedavisi kaç yaşında yapılır’ sorusudur.
Diş teli tedavisinde, dişlerdeki bozukluklar dişlerin üzerine yerleştirdiğimiz braketler ve teller yardımıyla düzelir. Bu nedenle genelde (bazı vakalar hariç) tedaviye başlamak için daimi dişlerin sürmüş olması beklenir.
Peki daimi dişlenme ne zaman tamamlanır?
Daimi dişlerin sürmesinin tamamlanması ortalama 12 yaş civarındadır. İlk süren dişler 6 yaş dişi dediğimiz 1. büyük azı dişleri ile alt ön bölge santral keser dişlerdir. Ardından üst kesici dişler ve yan kesiciler ortalama 8 yaşa kadar sürerler. Daimi kopek dişleri, küçük azı dişleri ve 2. büyük azı dişlerinin sürmesinin tamamlanması 12 yaşını bulur. Tabi bireysel farklılıklar dişlerin sürme yaşını da etkilemektedir.
Bazen 12 yaşından erken de tüm dişlerin sürdüğünü görebiliriz. Bazen 14 yaşında hala üst köpek dişleri sürmemiş olabilir. Diş sürme yaşlarında değerlendirme yapılırken , dişlerin beklenen zamanlarından 2 yıl erken ya da geç sürmesi normal kabul edilir.
Dişlenme tamamlandıktan sonra diş teli tedavisine başlanabilir.
Diş teli tedavisinde yaş çok önemli midir?
Diş teli tedavisine en erken başlama yaşı daimi tüm dişlerin sürmesidir. Her yaşta diş teli takılabilir. Hastalarımızda genelde ‘ben 30 yaşındayım tel takamam’ gibi ön yargı olabilmektedir. Halbuki diş teli tedavisinin yaşı yoktur. Yeterki hastanın sistemik durumu ve diş ile dişi çevreleyen diş eti, kemik gibi dokular sağlam olsun. Tedavi sırasında dişler, dişi çevreleyen kemik ve diş eti dokusunda hareket ettiğinden bu dokuların sağlığı önemlidir.
Hastamız 40 yaşında olabilir, ancak ağız içi muayenesi yapıldığında kemik ve diş etinde çekilme yoksa, dokular sağlıklıysa tel tedavisi sorunsuz yapılabilir. Bazen de 20 yaştaki bir hastada ciddi diş ve diş eti problemleri olabiliyor, bu durum ortodontik tedavi için soru işareti oluşturabiliyor.
Çocuğum 9 yaşında, üst ön dişleri bozuk, diş teli takabilir mi?
9 yaşındaki hastamız karma dişlenme dönemi dediğimiz, ağızda süt dişleri ile daimi dişlerin bir arada olduğu dönemdedir. Ön grup dişlerin estetik görüntüsü bu yaş grubu çocukların sosyal ve psikolojik gelişimlerini etkileyebilir. Bazen bu çocuklar özgürce gülemiyorlar. Bu durumda yaptığımız muayenenin önemi daha da artıyor. Öncelikle çenelerin gelişiminde bir bozukluk var mı, bu durumu değerlendiriyoruz. Çene gelişimde problem varsa damaklık tedavisi uyguluyoruz. Ancak sadece dişsel bir problem varsa sadece ön grup dişlere tel takarak da düzelme sağlayabiliriz. Bizim 2 by 4 ya da 2 by 6 dediğimiz braketleme yönteminde en arka azılardan destek alarak ön grup dişlere braket ve tel takarak dişlerin görüntüsü düzelir. Bu yaş grubundaki çocuklarımıza özgürce gülümseme imkanı sağlamış oluruz.