Ortognatik Cerrahi Sonrası İyileşme Nasıl Olur?

Doğuştan veya sonradan çenede meydana gelen “deformitlerin” tedavi edilmesi amacıyla uygulanan ortognatik cerrahisi, çene ameliyatı olara tanımlanır. Alt çenede meydana gelen bozukluklara yönelik olarak uygulanan ortognatik cerrahisi sonrası iyileşme süreci son derece yüksek bir hassasiyet gerektirmektedir.

Ortognatik Cerrahi Sonrası İlk Günler

Günümüzde ortognatik cerrahi ameliyatı olan hastalar, müdahalenin ardından ilk 2 gün sonunda çenelerinde bağlama gerçekleştirilir. Söz konusu sürenin ortalama olarak 7 gün ile 10 günlük bir periyodu alır. Bu iyileşme süreci içerisinde hastanın beslenmesi açısından da ayrıca destek sağlanması gerekliliği oluşur. Çünkü bu süreçte hasta tarafından yalnızca sıvı gıdalar ile beslenme gerçekleştirilebilmektedir. İlk hafta boyunca sıvı gıdalar ile beslenme gerçekleştirilmesinden sonra ikinci hafta itibari ile katı gıdalar ile beslenmeye geçiş yapabilmektedir. Hastaya yönelik olarak bu dönemde sıkça kullanacağı lastiklerin kullanımına ilişkin olarak bilgilendirmede sağlanır.

Birkaç haftalık periyotta beslenme zamanları dışında söz konusu çeneyi bağlayıcı lastiklerin kullanımının istisnasız bir şekilde sürdürülmesi ise ortognatik cerrahi sonrası iyileşme süreci açısından çok büyük bir önem taşımaktadır. İyileşme süreci içerisinde hastalarda genel olarak yüz şişliği gibi şikayetlerin görülebilmesi ise muhtemeldir. Bu şişlikler tamamen doğaldır ve hızla kendiliğinden iyileşme sağlayabilmektedir.

Ortognatik Cerrahi Sonrası Yapılmaması Gerekenler

Çene problemlerine yönelik olarak ortodontisti tarafından ortognatik cerrahi ameliyatı uygulanması uygun görülen hastalar, bu süreçte çok dikkatli olmalıdır. Ortognatik cerrahi sonrası iyileşme sürecinde ise mutlaka yapmaması gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır. Bu hususların en başında da sigara kullanımı gelir. Sigara gibi kötü alışkanlıklar, cerrahi operasyondan gelen çeşitli yara ve sorunların iyileşme sürecinin yavaşlamasına neden olarak, daha uzun sürmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle söz konusu iyileşme süreci içerisinde hastanın kesinlikle sigara kullanmaması gerekir.

Ortognatik cerrahi sonrası iyileşme döneminde en azından 20 gün boyunca herhangi bir iş yapmaktan kaçınılması da tavsiye edilir. İlk 20 gün boyunca hem fiziksel hem de ruhsal olarak hastanın kendisini dinlendirmesi, iyileşme sürecini daha kısa ve daha sorunsuz olmasını sağlamaya yardımcı olur. İlk 20 günlük iyileşme sürecinin tamamlanmasının ardından ilk kontroller yine ortodontist tarafından gerçekleştirilir. 20 günlük kontrollerin ardından bir sonraki kontrolün (özel durum olmadığı müddetçe) operasyondan 1.5 ay sonra yapılması uygundur.

Ortognatik Cerrahi Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar

Ortognatik cerrahi sonrası iyileşme sürecinde hastalar çeşitli komplikasyonlar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bunlar arasında çok nadir olsa da “sinir hasarı” öne çıkıyor. Sinir hasarlarına bağlı olarak alt dudak ve çene bölgesinde hissizlik oluşması şeklinde bir komplikasyonda meydana gelebilmektedir. Bununla birlikte tat alma, hissetme ve yüzde mimik kaslarının kusurlu çalışması gibi sonuçlara da neden olabilmektedir. Bu tip sinir hasarlarının ortalama olarak 6 ay ile 12 aylık periyotta iyileşmesi mümkün olur. Çok küçük bir olasılık ile kalıcı olması da söz konusu olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan Yazın...
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?