Ortognatik Cerrahi Nedir?

Erişkin iskeletsel bozukluğu olan hastalarımızda, çeneleri ve dişleri ideal konuma getirebilmek için uyguladığımız bir tedavi yöntemidir. Alt ve üst çenenin birbirine göre konumunun ideal olmadığı, mesela alt çenenin üst çeneye göre aşırı önde olduğu durumlarda hastaların hem estetik hem de fonksiyonel kaygıları olmaktadır. Erişkin dönemde bu tarz bozuklukları fonksiyonel ortopedi ve ortodontik tedaviyle tedavi etmek mümkün değildir. Bu nedenle ortodontik tedavi ile birlikte cerrahi bir tedaviye de ihtiyaç duyulmaktadır.

Ortognatik cerrahi için kime başvurmalıyım?

Ortognatik cerrahi tedavilerde yaklaşım multidisiplinerdir. Ortodontist, çene cerrahı, estetik ve plastik cerrahları birlikte çalışmaktadırlar. Bu tedaviler ekipçe yürütülmesi gereken tedavilerdir. Bu nedenle hastalar tedaviye karar verirken bu tedavinin bir ekip çalışması olduğunu bilmelidir.

Ortognatik cerrahi tedavilerde tedavi basamakları nasıldır?

Tedavi öncesi ortodontistle cerrah tarafından detaylı bir muayene yapılmaktadır. Hastalardan ağız içi ve dışı fotoğraflar, ağız içi modeller, radyografiler alınır. Modellerde, fotoğraflarda, radyografilerde ölçümler yapılır. Bazı vakalarda önce ortodontik tedaviye başlanır. Bazı vakalarda ise önce cerrahi ardından ortodontik tedavi yapılmaktadır. Ameliyat öncesi hazırlıklarda alınan fotoğraflar ve modellerde ölçümler yapılır, çeneler arası ilişkinin ameliyatla nasıl düzeltileceğine karar verilir. Bu karar verilirken 3 boyutlu görsel bilgisayar programlarından faydalanılmaktadır.

Ameliyat öncesi ortodontik tedavi ne kadar sürmektedir?

Cerrahi öncesi ortodontik tedaviye başladığımız hastalarda tedavi süresi vakaya göre değişkenlik göstermektedir. Bu vakalarda ortodontik tedavi süresi 2 aşamalı olmaktadır. 1. aşama cerrahi öncesidir, ortalama 1 ile 1,5 yıl arasında sürmektedir. Ortodontik tedaviyle dişler ameliyat öncesi olması gereken konuma geldikten sonra ameliyat aşamasına geçilir.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Ameliyat sonrası hastalar hastanede birkaç gün iyileşme süreci içinde yatış yapmaktadırlar. Hastanın sistemik durumuna ve ameliyata göre taburcu süresi doktorlar tarafından kararlaştırılmaktadır. Ameliyat sonrasında ağrı, yüzde şişlik, ödeme bağlı renk değişikliği beklenen durumlardır. Bu süreçte alt ve üst çeneler arasında lastik takılır ve takılan lastikler nedeniyle ağız açmada kısıtlılık meydana gelir. Bu nedenle hastalar yemek yiyemez, bu süreçte pipetle, sıvı beslenmek zorundadırlar. Ameliyat sonrası çeneler arası lastik kullanımına devam edilir, lastik takma süresi ortodontistin vereceği kararla zamanla azalır.

Ameliyat sonrası tedavi nasıl olmaktadır?

Ameliyat sonrasında ortodontik tedavi devam etmektedir. Ortalama 6 ay süreyle diş teller ağızda kalmaya devam eder ve hastalar rutin ortodonti kontrollerine gelirler. Böylece ortognatik cerrahi tedaviler vakaya göre değişmekle birlikte ortalama 2 yıl sürmektedir.

Ameliyat olmadan sadece diş teli tedavisi ile dişlerin düzelmesi mümkün müdür?

Sınır vakalar olarak adlandırdığımız bazı vakalarda ortodontik tedavi ile kamuflaj tedavisi yapabiliriz. Örneğin alt çene üst çeneye göre çok hafif öndedir, hastanın profil kaynaklı bir estetik şikayeti yoktur. Bu durumda alt çene simfiz bölgesindeki kemik izin verirse alttan diş çekimi yapılarak alt dişler geriye alınabilir ya da üst dişler hafif öne alınarak da dişsel kapanış düzeltilebilir.

Ancak diyelim ki alt çene üst çeneye göre çok ileri konumda, bu durumda mevcut bozukluğu sadece ortodonti ile düzeltmek imkansız olacaktır, cerrahi tedaviye de ihtiyaç duyulacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan Yazın...
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?