Şeffaf Plak Tedavisi ve Bisphenol-A
Ortodonti tedavi teknikleri arasında son zamanlarda yoğun şekilde talep görmeye başlayan şeffaf plak tedavisi ile birlikte Bisphenol-A maddesi gündeme gelmeye başladı. Ortodontik tedavi alanında uygulanan ve çok başarılı sonuçlar elde edilmesinin dışında çok önemli avantajları bulunan şeffaf plak tedavisi ile diş çapraşıklığından kurtulabilmek mümkün oluyor. Şeffaf plak tedavisi veya bilinen diğer adı ile Invisalign tedavisinde şeffaf plak materyalleri ile dişlerde arzulanan yönde hareketin oluşturulması sağlanabilmektedir. Şeffaf plak tedavisinin uygulanabilmesi için özel üretim alignerlar kullanılır. Bu alignerların yapısal özellikleri ve şeffaf nitelikleri dolayısıyla Bisphenol-A maddesi gündeme gelmektedir.
Şeffaf plak tedavisinde dişlerin hareketliliğini sağlamak amacı ile her hastaya özel olarak bilgisayarlı ortamda alignerların üretimi gerçekleştirilir. Bu şekilde tam olarak dişlerin hareket etmesi istenen yönde kuvvet uygulanması sağlanır. Şeffaf yapısı sayesinde tedavi süreci boyunca dışarıdan kesinlikle belli olmayan bir ortodontik tedaviden faydalanılabilmesi sağlanmış olur. Şeffaflığını sağlarken, dişlerin hareketliliğini dinamik biçimde sağlayabilmesi amacı ile özel bir üretim malzemesiyle elde edilir. Şeffaf yapısı dolayısıyla da son zamanlarda pek çok plastik ürününde kullanılan Bisphenol-A maddesinin mevcut olup olmadığı merak ediliyor.
Şeffaf Plak Alignarlarında Bisphenol-A Bulunur Mu?
Şeffaf plak tedavisinde uygulama şeffaf plak alignerleri ile gerçekleştirilir. Her hastanın ağız ve diş sağlığı durumuna ve dişlerin hareket etmesi istenen yöndeki hareketini sağlamak üzere özel olarak üretilmektedir. Bilgisayarlı ortamda gerçekleştirilen çalışmalardan sonra sert ve şeffaf yapıdaki alignerlar üretilir. Ancak yapısal özellikleri gereğince bebek biberonları ve pet şişe ürünlerinin üretiminde kullanılan Bisphenol-A maddesinin kullanılıp kullanılmadığı merak edilir.
Özellikle de son zamanlarda başta ABD, Kanada ve Avrupa Birliği olmak üzere dünya genelinde Bisphenol-A maddesinin kullanımının yasaklanmasıyla daha fazla gündeme gelmeye başladı. Bu yüzden ortodontik tedavide bu maddenin kullanımı çok ciddi sorunlara neden olabilmektedir. şeffaf plak tedavi uygulamalarında kullanılan alignerların hiçbirinde Bisphenol-A maddesi bulunmaz. Ayrıca bu alignerlarda kesinlikle “phthalates” yani fitalat maddesinin kullanımı da gerçekleştirilmektedir. Bu sayede şeffaf plak tedavisi çocuklar, hamile ve süt emziren kadınlar tarafından da son derece güvenli bir şekilde yaptırılabilen bir ortodontik tedavi haline gelmiştir.
Bisphenol-A Maddesinin Etkileri Nelerdir?
Günümüzde pek çok plastik malzemenin üretiminde yaygın şekilde Bisphenol-A maddesinin kullanımı gerçekleştirilmektedir. Plastik ürünlerin yapısal özelliklerini kazanması noktasında önemli bir element olmasıyla birlikte insan sağlığı açıdan güvenirliliği de son zamanların en önemli tartışma konularından birisi oldu. Bisphenol-A yani BPA organik bileşenin insan sağlığı üzerinde çok ciddi olumsuz etkilerini ortaya çıkartan çeşitli bilimsel çalışmalar gerçekleştirilmiştir. BPA organik bileşeninin hormon benzeri bir östrojeni taklit etme özelliğine sahip olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte bu maddenin çeşitli deneylerde lösemi ve testis intersiyel kanseri vakalarına karşı riski de önemli oranda yükselttiği tespit edilmiştir.