Sabit Diş Teli Tedavisi Boyunca Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş teli tedavisi ile ilgili hastalarımızın aklında pek çok soru vardır.
Tedavim ne kadar sürecek?
Diş teli tedavim süresince nelere dikkat etmeliyim?
Dişlerimi nasıl fırçalayacağım?
Diş telim kırılır mı?
Diş tellerim kırılırsa ne yapmayalım?
gibi sorular hastalarımız tarafından bizlere sıklıkla sorulmaktadır. Diş teli tedavileri uzun süreli tedavilerdir ve diş teli tedavisi sırasında hastalarımızın dikkat etmesi gerekenler vardır. Hastalarımızın bu süreçte nelere dikkat etmesi gerektiğini özetlemeye çalışalım.
Sabit diş telleri dişlerinize özel yapıştırıcılarla yapıştırılır. Braketler bu yapıştırıcılar sayesinde diş yüzeyine sıkıca bağlanır. Ancak bazı durumlarda braketler diş yüzeyinden ayrılabilir. Önlem olarak tedavi süresince hastalarımızın bazı yiyeceklere dikkat etmesi gerekir. Özellikle braketlerin kopmasına, tellerin zarar görmesine neden olacak gıdalara, sert yiyeceklere dikkat edilmelidir. Zeytin, erik, elma, armut, havuç gibi sert gıdalar dikkatli yenmelidir. Mümkünse elma, armut gibi gıdalar dilim yapılmalıdır. Asitli içeceklerin diş teli tedavisinde içilmesi yasaktır. Sakız, jelibon gibi yapışkanlı gıdalar da tüketilmemelidir. Ön dişlerle ısırma, koparma yapmamaya dikkat edilmelidir. Alınan lokmalar ufak olmalı ve çift taraflı çiğnenmelidir.
Tel tedavisi sırasında en önemli dikkat edilmesi gereken nokta ise dişlerimizin düzgünce fırçalanmasıdır. Çünkü braketler gıdalar için tutucu alanlar oluşturur ve daha fazla plak, diş taşının birikmesine neden olurlar. Bu nedenle tedavi süresince hastalarımızın ağız bakımına daha fazla dikkat etmesi gerekir. Genelde hastalarımıza orta yumuşak diş fırçaları ve teller ile dişler arasında sıkışan gıda artıklarının temizlenmesi için ara yüz fırçalarını önermekteyiz. Ara yüz fırçası günde en az 1 kez kullanılmalıdır. Gıda artıkları özellikle dişler ve diş etleri sınırında fazlaca birikir. Fırçalama yapılırken diş fırçası diş eti ve diş sınırına yaklaşık 45 derece açıyla yerleştirilip, aşağı yukarı hareketlerle diş etlerine masaj yapıp dişleri temizleyecek şekilde fırçalama yapılmasına dikkat edilmelidir. Diş teli tedavisi süresince ağız bakımı güzel olmazsa, tedavi bitiminde dişlerde lekeler ve çürükler oluşabilir. Diş çürüklerinin önüne geçilmesi için hekiminizin önerdiği ve gösterdiği şekilde fırçalama yapılması çok önemlidir.
Diş teli tedavisine başlandığında braket ve diş tellerine alışma süresi 1 hafta ile 10 gün sürmektedir. Ağrı ortodontik tedavi sonrası beklenen bir durumdur, ilk hafta yemek yerken dişlerde baskı hissedilmektedir. Bu ağrı, ağrı kesici kullanımı ile geçmektedir. Ancak tıbbi durumunuza göre doktorunuza danışarak ağrı kesici kullanımını tavsiye ediyoruz.
İlk hafta alışma süresi içinde diş telleri, braketler dudak ve yanakların iç yüzünde yara yapabilmektedir. Braketlerin dudak ve yanakları rahatsız etmemesi için koruyucu mum önerilmektedir. Koruyucu mum braketlerin üzerine yapıştırılarak, braketlerin yara yapması önlenir.
Diş teli tedavisinde vakaya göre değişmekle birlikte kontroller genelde ayda 1 olacak şekilde yapılmaktadır. Kontrollere düzenli gelinmesi, süreçlerin geciktirilmemesi çok önemlidir. Hastalarımıza tavsiyemiz doktorunuzun önerdiği zamanlarda kontrollere düzenli olarak gidilmesidir.