Ortodontik tedavi komplikasyonları nelerdir?
Ağız ve diş sağlığı sorunlarına yönelik uygulanan tedaviler, toplum genelinde yaygın bir endişe ve çekingenliğe yol açar. Bu nedenle çok basit tedavisi mümkün olan sorunlar bile uygulanamayan tedavi sonucunda ciddi sorunlara dönüşebiliyor. Ortodontik tedavide de pek çok kişi tedaviden çekinmesi, ortaya çıkabilecek estetik olumsuzluklar gibi pek çok nedenle tercih etmeyebiliyor. Ancak günümüz modern ortodontik tedavi teknik ve teknolojileri aracılığıyla tüm ortodontik problemlerden hızlı, kolay ve rahat bir şekilde kurtulabilmek mümkündür. Ortodontik tedavi sürecinde hastaların çeşitli komplikasyonlar ile karşı karşıya kalması ise doğaldır. Ortodontik tedavi komplikasyonları konusunda uzman ortodontist tarafından sağlanacak destek ise büyük bir önem taşır.
Ortodontik Tedavide Ağız İçi Yara Oluşumu
Ortodontik tedavi sürecinde en yaygın görülen komplikasyonların başında ağız içerisindeki yumuşak doku üzerinde meydana gelen yaralanmalar bulunmaktadır. Genellikle tedavi sürecinin başlangıç döneminde karşılaşılan komplikasyonlardan birisidir. Diş çapraşıklığı ve bozukluklarına yönelik uygulanan braket ve teller, ağız içerisinde yabancılık oluşturur. Ağız içerisinde bu faktörlere yönelik bir alışkanlık bulunmamasından mütevellit yumuşak dokularda “aft” şeklinde beyaz yaralar meydana gelebiliyor. Ciddi riskler teşkil edebilecek sorunlar olmasa da ortodontist desteği alınması çok önemlidir.
Ortodontik tedavide görülen bu yaralara, ağız içerisindeki tellerin ve braketlerin oluşturduğu aşınma yol açar. Uzman hekimler tarafından bu süreçte ortodontik mum uygulanması öneriler. Ayrıca daha hızlı iyileşme ve alışma sağlanabilmesi için “tuzlu su” gargarası yapılması tavsiye edilir. Bu yaraların 1 haftadan daha uzun süre varlığını sürdürmesi halinde ortodontist kontrolü önem kazanır.
Ortodontik Tedavide Braket Problemleri
Diş çapraşıklığı şikayetinde uygulanan farklı ortodontik tedavi teknikleri bulunur. Ancak bu tekniklerin her birinin temel amacı dişlerin yeniden nizami bir pozisyona ve görünüme kavuşmasıdır. Standart ortodontik tedavi sürecinde dişlerin hareketini sağlayacak telin gerginliği diş üzerine uygulanan ve braket adı verilen unsurlar kullanılır. Braketler, tedavi sürecinde hastanın yaptığı hatalar başta olmak üzere pek çok etkene bağlı olarak sorun yaşayabiliyor. Braket kırılması veya braketin yerinden çıkması sorunu da bunların en başında geliyor. Braketin düzeltilebilmesi için ortodontist müdahalesi gerekir.
Ark Teli Kopması ve Batma Sorunu
Ortodontik tedavi sürecinin temel parçası olan ark telleri, dişlerin hareket etmesini sağlayan gerginliği oluşturur. Bu nedenle ortodontik tedavi komplikasyonları arasında yaygın olarak ark teline bağlı sorunlar gelir. Özellikle ark telinin dişlerin fırçalanmasına bağlı olarak yön değiştirmesi ağız içerisinde batma ve yara oluşumuna neden olabiliyor. Bununla birlikte dişlerde amaçlanan hareketin sağlanması ile birlikte ark telinin uzun gelmeye başlaması da bu komplikasyonların görülmesine neden olabiliyor. Her iki durumda da ark telinin ağız içerisindeki güncel duruma göre yeniden şekillendirilebilmesi için muhakkak ortodonsit müdahalesinin gerçekleştirilmesi gerekir.
Söz konusu ortodontik tedavi komplikasyonları ileri seviyede ciddi problemlere yol açmıyor olsa da tedavi sürecinin aksamasına neden olabilir. Bu yüzden hastaların her türlü komplikasyona karşı hassasiyet göstererek, gerekli kontrolleri periyodik olarak alması gerekir.