Hangi Durumlarda Ortodonti Tedavi Gereklidir?
Ortodontik tedavi ile birlikte insanlar artık dişlerindeki çapraşıklık şikayeti ile bir ömür boyunca mücadele etmek zorunda kalmıyor. Hem estetik sorunlara hem de diş kullanım problemlerine neden olan diş çapraşıklığının giderilmesi için modern tıbbın sunduğu imkanlar ile ortodontik tedaviler uygulanabilmektedir. Ortodonti tedavileri sayesinde dişlerde boşluk, çapraşıklık, yamukluk gibi şikayetlerin kısa ve konforlu uygulama süreçleri ile tamamen giderilebilmesi mümkündür. Ortodonti tedavisi yaptıran kişilerde belirli süreçler sonucunda tüm dişlerin fiziksel olarak olması gerektiği pozisyona gelerek, daha nizami ve daha estetik bir görünüm kazanması mümkündür. Bu sayede kişiler sadece estetik açıdan değil, çiğneme, konuşma gibi fonksiyonları açısıdan da sağlıklı hale gelir. Ayrıca dişlerin kullanımıyla ilgili şikayetlerde bu sayede ortadan kaldırılır. Diş problemleri yaşayan kişiler, hangi durumlarda ortodonti tedavi gerektiğini merak etmektedirler.
Ortodontik Tedavi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Tüm diş şekil bozukluklarına yönelik olarak ortodonti tedavisi prosedürü uygulanmaz. Bunun için ortodonti uzmanı tarafından ön muayene gerçekleştirilmesi ve elde edilecek verilere göre gerekli olması durumunda ortodontik tedavi uygulanır. Günümüzde ortodontik tedaviler;
- Diş çapraşıklıkları ve düzensizlikleri,
- Dişlerin arasının ayrık olması,
- Alt ve üst çene konumunun geride veya ileride olması,
- Çenelerin küçük ve dar olması,
- Erken ve geç diş kaybının yaşanması,
- Daimi dişlerin sürememesi, gömülü kalması,
- Ağız solunumu olması,
- Dil itimi olması ve buna bağlı ön dişlerin kapanmaması,
- Geceleri horlama şikayeti ve uyku apnesi olması,
- Diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığının olması,
- Ağız kapandığında dişlerin birbirine temasının sağlanamaması,
Şeklindeki durumlarda ortodonti tedavi gerekliliği oluşur. Bu tip diş problemleri ile karşı karşıya kalan kişilerin mutlaka en kısa süre içerisinde ortodontiste başvuruda bulunarak, ortodonti tedavi sürecine başlaması gerekir.