Ortodonti muayenesi nasıl olmaktadır?
Öncelikle hastalarımız biz hekimlerden randevu almalıdır. Detaylı bir muayene ortodontik tedavinin en önemli aşamasıdır. Çünkü tedavi planlaması, yapılacak ortodontik tedavinin ilk basamağını oluşturur. Bu nedenle biz hekimler siz hastalarımızla ilk karşılaştığımız andan itibaren muayeneye başlarız. Sizlerle konuşurken gülümseme hattınıza, mevcut dişsel bozukluğa, gülerken diş eti görümüne, profilden çeneler arası ilişkiye, yüzün orta hattına ve pek çok farkı noktalarda değerlendirmeler yaparız. Sonra siz hastalarımızı meşhur hasta koltuğumuza alır, dişsel ağız içi ve ağız dışı muayenenizi yaparız. Bazı durumlarda hastalarımızdan ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar alırız. Ağız içi modeller de muayenenin önemli basamaklarından biridir.
Çoğu zaman muayeneyi desteklemesi için röntgenlere de başvururuz. Panoramik, lateral sefalometrik filmler ortodontide aldığımız röntgenlerin temelidir. Ancak bazı vakalarda ileri görüntüleme yöntemlerine de ihtiyaç duyabiliriz. 3 boyutlu görüntü veren tomografiler de sıklıkla aldığımız görüntüleme yöntemlerindendir. Bunun yanında vakaya göre eklem grafileri, sintigrafi gibi yöntemlerden de yararlanırız.
Günümüzde son dönemde popüler olan 3 boyutlu görüntü veren ağız içi tarayıcılarda ortodonti muayenesinde yavaştan yerini almaktadır. Ağız içi tarayıcılar sayesinde tüm dişler, alt ve üst dişlerin 3 boyutlu her yönden görünüşü ve dişlerin mevcut kapanışı anında bilgisayar ekranına aktarılmaktadır. Bu cihazlar, ortodontik tedavi sonrasında dişlerin nasıl düzeleceği konusunda bize fikir vermektedir. Böylece tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırma imkanı sunmaktadır.
Bu yazıda kısa bir şekilde ortodonti muayenesinin nasıl yapıldığını özetlemeye çalıştım. Her hasta, her vaka bireyseldir. Bu asla unutulmamalıdır. Bazı çapraşıklık vakalarında diş çekimli ortodontik tedavi tercih ederken, bazı vakalarda diş çekimi yapmadan bir tedavi tercih ederiz. Bu tercihte sadece dişlerin sıralanmasını, düzgün görünmesini düşünmeyiz. Kemik dokunun sağlığını, dudak kalınlığını, yumuşak doku profil görüntüsünü, ön grup dişlerin eksen eğimlerini ve pek çok faktörü hesaba katarız. Bu nedenle ortodontik tedavinin en önemli aşamasının planlama olduğunu düşünüyorum. Özetle tedavi planlaması; klinik muayene, ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar, ağız içi modeller, radyografiler ve son dönemde populer olan 3 boyutlu ağız içi tarayıcılar ile yapılmaktadır.