Dişlerimin görüntüsünden rahatsızım, diş teli takmak istemiyorum, başka bir tedavi önerir misiniz?
Ortodontik tedavi amaçlı kliniğimize başvuran hastalarımızın bu aralar en sık sorduğu soruyu cevaplayalım.
Günümüzün popüler tedavi yaklaşımı olan şeffaf plak tedavisi, diş teli takmadan da ortodontik tedavi imkanı sunmaktadır.
Peki nasıl bir tedavi yöntemidir?
Şeffaf plak tedavisi kişiye özel bir tedavidir. Hastalarımızı öncelikle detaylı bir şekilde muayene ederiz. Muayene sonrası tedaviye yön veren en önemli basamak hastamızın tedaviden beklentisidir. Mutlaka hastalarımızın beklentilerine yönelik tedavi planlaması yaparız.
Tedaviye başlamanın ilk aşaması ölçü alınması işlemidir. Ölçü alınması iki şekilde yapılır. Birincisi bizim konvansiyonel ölçü yöntemimizdir. Ölçü maddeleri ve ölçü kaşıkları yardımıyla ağız içi modelleri elde edilir. Bir diğeri de ağız içi tarayıcılardır.
Teknolojinin ilerlemesi bizlere şeffaf plak tedavilerinde pek çok avantaj sunar. Hastalarımızdan konvansiyonel yöntemlerle aldığımız ağız içi ölçüleri direk bilgisayar ortamına aktarır, 3 boyutlu olarak ağız içini bilgisayar ekranında görebiliriz. Teknolojinin bir diğer faydası da ağız içi tarayıcılardır. Ağız içi tarayıcılar, ölçü almaya gerek kalmadan ağız içinin direk görüntüsünü bilgisayara aktarır.
Şeffaf plak tedavilerinin en önemli avantajı, diş ve diş etlerinin görüntüsünün, alt ve üst dişlerin birbirleriyle ilişkilerinin 3 boyutlu olarak değerlendirilip incelenmesidir. Bu biz hekimlere ve hastalarımıza tedavide büyük kolaylık sağlar.
Tedavinin ikinci aşaması planlama aşamasıdır. Planlamada hekime büyük sorumluluk düşer. İdeal yapılmış bir planlama tedavinin başarısını etkilemektedir. 3 boyutlu bilgisayar programları ve yazılımları sayesinde dişlerin her plak değişiminde kaç deredece, kaç mm, hangi yöne hareket edip düzeldiği, tedavinin tüm gidişatı ve tedavi sonu dişlerin mevcut poziyonları belirlenir. Tedavide dişlerin nasıl düzeldiğinin görülmesi hastalarımızın motivasyonunu çok arttırmaktadır.
Tedavide planlama tamamlandıktan sonra plaklar firmalar tarafından üretilir ve hekime kargolanır.
Üçücü aşama ise plakların hastalara teslimi ve kontrol seanslarının başlamasıdır.
Şeffaf plak tedavisinde, hastanın tedavi planlamasına özel bir seri plak üretilir. Peki bu plaklar ne sıklıkla değiştirilir?
Plak sayısı vakaya göre üretilmektedir. Bir hastanın tedavisi 15 plak ile biterken, bir diğer hastanın tedavisi 40 plak ile bitebilir. Plak değişim süresine hekim karar verir. Ancak genel prosedür, tedavinin başlangıcındaki iki plağın 15 gün süreyle takılması, ardından gelen plakların ise 7-10 gün süreyle hasta tarafından kullanılmasıdır. Ancak hastanın kooperasyonuna bağlı olarak bu süreler hekim tarafından değiştirilebilir.
Plak tedavisinde kooperasyon nedir?
Şeffaf plaklar takılıp çıkarılarak kullanılır. Dişlerdeki bozuklukların düzelmesi tamamen plakların düzenli kullanılmasına bağlıdır. Hastalarımız plaklarını önerilen sürede kullanmazsa tedaviden başarı beklemek çok yanlış olacaktır.
Peki plak tedavisinde plakların günlük kullanımı için önerilen süre nedir?
Plakların gün içerisinde 20 saat kullanılması önerilir. Plaklar yemek yerken ve sıvı gıdalar tüketirken çıkarılmalıdır. Yemek sonrası dişler fırçalanıp, plaklar temizlenip geri takılmalıdır.
Plakların temizliği nasıl yapılmalıdır?
Plakların kullanımı sırasında temizlik için özel tabletler vardır. Tabletler suya atılır, eridikten sonra plaklar suda bekletilir. Ayrıca diş fırçası yardımıyla da plaklar temizlenir. Plaklar haftalık değişeceği için plaklarda sararma ve koku gibi şikayetler olmayacaktır.
Şeffaf plak tedavisinde sadece plak mı takacağım?
Şeffaf plak tedavisi unutulmamalıdır ki bir ortodontik tedavidir. Diş teli tedavisi sırasında dişi hareket ettirmek için kullandığımız tüm mekanikler, tedavi yöntemleri plaklarla da uygulanır. Eğer hastanın tedavi sürecinde ağız içi çeneler arası lastik kullanması gerekiyorsa, şeffaf plak tedavisinde de kullanır.
Plak tedavisinde, bazı dişlerin üzerine toplu iğne başı büyüklüğünde ataçman dediğimiz dişle aynı renkteki dolgu maddesinden hazırlanan çıkıntılar yer alır. Bu ataçmanlar her dişte yer almaz, hangi dişlerde olacağına tedavi planlaması yapılırken hekim karar verir. Ataçmanlar oldukça estetiktir, hastayı rahatsız etmez.
Şeffaf plak tedavisi estetik bir tedavi midir?
Şeffaf plaklar günümüzde telsiz ortodonti, görünmez ortodonti, saydam ortodonti olarak adlandırılırlar. Tel takma çekincesi olan hastalarımız için estetik olması nedeniyle tercih edilmektedir.
Şeffaf plak tedavisinde hangi aralıklarla hekime kontrole gitmeliyim?
Plak tedavisi de bir ortodontik tedavidir ve ortalama 4 hafta süreyle hekim kontrolünde olmakta fayda vardır. Ancak yurt dışı ve şehir dışı hastaları için ayrı planlamalar yapılıp randevular hastaya göre düzenlenebilir.
Şeffaf plak tedavilerinde ortalama tedavi süresi ne kadardır?
Tedavi süresi vakaya göre değişmektedir. Bazı durumlarda tedavi süresi ortalama 6 ay iken bazı durumlarda ise 18 ay sürebilmektedir. Tedavi süresi hakkındaki sorular hekiminiz tarafından cevaplanacaktır.
Şeffaf plak tedavisinin ücreti nedir?
Şeffaf plak tedavisi kişiye özel bir tedavidir, bu da maliyetini etkilemektedir. Tedavinin fiyatı hekiminiz tarafından size anlatılacaktır.