Diş Telleri Nasıl Takılır? Diş teli takılması ağrılı bir işlem midir?

Bu yazımızda tedaviye başlamaya karar veren ancak diş tellerinin nasıl takılacağı konusunda kaygıları olan hastalarımızı bilgilendirmek istedim.

Diş teli tedavisini sabit ortodontik tedavi olarak adlandırırız. Diş yüzeylerine çeşitli dolgu maddeleri vasıtasıyla yapıştırılırlar. Diş yüzeyine yapıştırdığımız küçük kare kutucukları braket olarak adlandırırız. Braketlerin ortasında diş telinin geçeceği bir boşluk bulunur. Braketler diş yüzeylerine sabitlenir, teller ise kontrol seanslarında hekim tarafından değiştirilir.

 

Braketler diş yüzeyine nasıl yapıştırılır?

Braketlerin diş yüzeyine sabitlenmesi direkt ya da indirekt teknik dediğimiz iki farklı şekilde gerçekleştirilir. Kliniklerde rutinde uyguladığımız yöntem direkt yapıştırma yöntemidir.

Braketler her bir diş üzerine yerleştirilirken idealde olması gereken bir konum vardır. Bu konum dişe hangi hareketi vereceğimize göre bazı durumlarda değişir. Braketleri genelde dişin orta üçlüsüne, dişin uzun aksına paralel olacak şekilde yerleştiririz. Braketlerin yerleştirilmesi sırasında ağız içinin tamamen kuru olması gerekir. Öncelikle ağız açacağı yerleştirilir ki, hekim diş yüzeylerini rahatça görebilsin. Ardından diş yüzeyleri kurulanır. Çeşitli dolgu maddeleri yardımıyla braketler tek tek, titizlikle diş yüzeylerine yerleştirilir ve sabitlenir.

İndirekt yöntemde ise öncelikle hastalarımızdan ağız içi ölçü alırız, laboratuarda model elde eder, elde ettiğimiz model üzerinde braketleri tek tek yerleştiririz. Ardından transfer materyalleri yardımıyla ağız içine aktarır ve diş yüzeylerine sabitleriz.

Braketler sabitlendikten sonra diş telleri braketlere bağlanır. Bu bağlama işlemi teller veya lastikler yardımıyla yapılır. Kontrol seanslarında teller değiştirilir.

Braketim koptu, sallanıyor, ne yapmayalım?

Braketleri diş yüzeylerine özel yapıştrıcılar ile sabitleriz. Bu dolgu maddeleri oldukça güçlüdür. Ancak sert bir darbe aldığında yapıştırdığımız braketler diş yüzeyinden ayrılabilir. Bu nedenle hastalarımızın sert gıda tüketiminden kaçınmasını isteriz. Ayrıca yeteri kadar diş fırçalanmadığında braketlerin etrafında gıda artığı, plak birikir. Plak braketlerin dişe tutunmasını sağlayan özel yapıştırıcıların yapısını bozar, dişe bağlanma kuvvetini zayıflatır ve braketin diş yüzeyinden ayrılmasına neden olur.

Braketler koptuğunda hastalarımız bizi aramalı ve braket yapıştırılması için kontrol randevusu almalıdır.

Diş telleri takılırken acı olur mu?

Diş tellerinin takılması seansı oldukça rahat ve konforlu bir seanstır. Bu işlem ağrılı değildir. Dişlerin anestezi yapılarak uyuşturulmasına gerek yoktur.

Diş teli takılması ne kadar sürer?

Bu işlem uzun sürecek bir işlem değildir. Genelde yarım saatte işlem tamamlanır. Ancak kliniğimizde diş teli takılması seansı için 1 saat süreyle randevu oluşturuyoruz. Bu seansta hastamızdan fotoğraf alıyor, diş teli takıldıktan sonra nelere dikkat etmeli, nasıl diş fırçalamalı gibi konular üzerinde sohbet ediyoruz.

Diş telleri değiştirilirken ağrı hisseder miyim?

Kontrol seanslarında teller değiştirilir. Bu işlem sırasında hastalarımız ağrı hissetmezler. Ancak bazı dişlerde diş hareketlerine bağlı olarak hassasiyet olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan Yazın...
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?