Ortodontik tedavi uygulamaları sayesinde dişlerde meydana gelen çapraşıklık şikayetlerinden kurtulabilmek mümkündür. Dişlerin çeşitli nedenlere bağlı olarak şekil bozukluğu yaşaması estetik olarak pek de hoş olmayan bir görüntü meydana getirir. Bununla birlikte dişlerin kullanım fonksiyonlarında da çeşitli sorunların yaşanmasına neden olur. Bu yüzden diş çapraşıklığı yani diş şekil bozuklukları için ortodontik tedavi uygulamalarından yararlanılabilir. Ortodontik tedavi alanında yakalanan teknolojik gelişmeler sayesinde artık çok farklı tekniklerle tedavi uygulanabilmektedir. Hastaların durumu ve tercihlerine göre farklı ortodontik tedavi teknikleri ve malzemeleri ile tedavi gerçekleştirilir. Ortodontik tedavide özellikle farklı braket kullanımı gerçekleştirilir.

Braket Nedir?

Ortodontik tedavi uygulamalarında dişlerin hareket etmesi sağlanmaktadır. Diş çekimi, süt dişi kaybı ve daha pek çok farklı nedenle meydana gelen diş çapraşıklığının düzeltilebilmesi için dişlerin hareket etmesi sağlanmalıdır. Bunu sağlayabilmek için farklı materyal ve teknikler ile ortodontik tedavi uygulanır. Ortodontik tedavi de dişlerin hareket etmesini sağlamak üzere dişlerin üzerine atançmanlar yapıştırılır. Söz konusu ataçmanlar ise braket olarak isimlendirilir. Braketler konusunda ortodonti tedavisinde pek çok farklı materyalden üretilmiş çeşitleri kullanılabilmektedir. Günümüzde ortodontik tedavi sürecinde hastalarının dişlerinin hareketini sağlamak üzere kullanılan braketlerde, metal, kapaklı, şeffaf ve lingual(diş iç yüzeyine uygulanır) olmak üzere pek çok farklı çeşit bulunmaktadır.

Ortodontik tedavi de braket malzemelerinin üretim materyalleri değişkenlik gösteriyor olsa da dişler üzerinde oluşturduğu etkiler temelde aynıdır. Tedavi sürecinin sonucunda elde edilecek sonuç açısından herhangi bir farklılık teşkil etmez. Ancak tedavi süreci içerisinde farklı etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle de günümüzde diş bozukluğuna ilişkin uygulanacak ortodontik tedavide hangi braket tipinin kullanılacağı hastanın diş bozukluğunun derecesine göre ortodontist tarafından yapılan kontroller sonucunda karar verilir.

Hangi Braket Tipi Kullanılır?

Günümüzde genellikle her tip diş bozukluğu sorunu için tüm braket tiplerinin kullanımı gerçekleştirilebilmektedir. Ancak hastanın hangi nedenlerle diş çapraşıklığı yaşadığı ve diş bozukluğunun ne seviyede olduğu gibi hususlar hastaya özel olarak uygulamada bulunulmasını gerektirebilmektedir. Bu açıdan diş bozukluğu bulunan kişilerde hangi braket tipi ile ortodontik tedavi uygulanacağına karar verilebilmesi için öncelikle ortodontist tarafından test ve kontrollerin sağlanması gerekmektedir.

Ortodontik tedavi alanındaki teknolojik gelişmeler sayesinde yeni nesil tedavi tekniklerinin kullanımı gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda genel olarak çocuk yaşlarda olan hastalar için ortodontik tedavi sürecinde geleneksel metal diş teli tedavileri uygulanmaktadır. Yetişkin hastalara yönelik olarak ise porselen tel kullanımı gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte diş şekil bozukluğu sorunu basit seviyede olan ve ilerlememiş olan hastalarda diş yamukluğunu gidermek üzere invisalign veya daha yaygın adıyla şeffaf plak tedavisi uygulanır. Bu tedavi yönteminde şeffaf plak uygulaması gerçekleştirilir ve tak çıkar özelliğine sahiptir. Bu şekilde daha konforlu ve daha dinamik bir ortodontik tedavi sağlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan Yazın...
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?