Diş Teli Tedavisinde Braket Seçimi Nasıl Yapılır?
Ortodonti tedavisi ile dişlerde mevcut olan çapraşıklıktan tamamen kurtulmak mümkündür. Modern tıp teknolojisi ortodonti tedavilerinde daha fazla teknik kullanımına olanak veriyor. Son yıllarda çeşitlenen ortodonti tedavi teknikleri ile her hastanın durumuna ve isteğine göre çok daha uygun koşullarda tedavi prosedürleri uygulanabiliyor. Ortodonti tedavisinde braket çeşitliliği de son zamanlarda çok daha etkili tedavilerin uygulanabilmesine yardımcı oluyor. Diş teli tedavisinde braket seçimi şansı bu sayede tüm hastalar için sağlanabiliyor. Her biri farklı özelliklere ve etki kapasitesine sahip olan braketler sayesinde hastaların diş çapraşıklığı şikayetlerinden daha uygun koşullarda kurtulabilmeleri sağlanabiliyor.
Braket Nedir?
Ortodonti tedavisinde en sık kullanılan kavramlardan birisi de brakettir. Braket, ortodontik tedavi uygulamalarında dişlerin nizami hale getirilmesi için gerekli olan diş hareketinin sağlanması amacıyla diş üzerine yapıştırılan ataçmanlardır. Bu ataçmanlar dişlerin kavranması ve nizami şekli alabilmeleri için gerekli olan harekete yönelik kuvvetin sağlanmasına yardımcı olur. Bu şekilde dişlerin hareketi sağlanır ve dişlerin arzulanan nizami ve estetik görünüme kavuşmaları sağlanır. Günümüzde farklı yapılarda ve özelliklerde braket üretimi gerçekleştirilebilmektedir. Farklı özelliklerde üretim gerçekleştirilmesi ile farklı braket çeşitleri bulunmaktadır.
Braket Çeşitleri Nelerdir?
Ortodonti tedavi sürecinin en temel yapı taşı olan braketlerde farklı malzeme ve teknikler ile üretilmiş çok fazla çeşit bulunmaktadır. Bu nedenle ortodonti tedavi süreçlerine yönelik olarak ortodontistler tarafından hastalara diş teli tedavisinde braket seçimi imkanı sağlamaktadır. Ortodonti tedavisi braket seçimi için tercih edilebilecek farklı braket çeşitleri bulunur. Bu braket çeşitleri arasında;
Metal Braketler: Yüksek kalitede paslanmaz çelikten üretilen metal ürünlerdir. Artık daha küçük formlarda ve daha konforlu olarak üretimleri gerçekleştirilmektedir. Orta kısımlarında bulunan ve tellerin geçmesini sağlayan ark teli olarak isimlendirilen ince bir tel bulunur. Bu şekilde her diş üzerindeki metal braketin birbirine bağlanması ve dişlerin hareketi için gerekli olan kuvvetin oluşturulması sağlanır.
Damon Braketler: Özel olarak üretilen bu braket çeşidi kapaklı yapıya sahiptir. Bu braketlerde kullanılan ince ark teli braket içerisinde rahatlıkla kayış gerçekleştirebilir. Ark teli ayrıca kapaklar aracılığı ile birbirine bağlanır. Bu braketlerde ağız içerisindeki sürtünme şiddetinin çok daha minimal olması tedavi sürecinin daha kısa olmasını sağlar.
Seramik Braket: Bu braket çeşidi porselen yapısı sayesinde opak beyazlığa sahiptir. Bu sayede diş üzerindeki belirginliği oldukça düşük seviyededir. Diğer braket türlerine göre biraz daha büyük boyutlara sahiptir. Daha hassas kullanım ihtiyacı nedeniyle ağırlıklı olarak erişkinler için tavsiye edilir.
Lingual Braket: Diğer braket türlerinden farklı olarak dişlerin iç yüzeyine yani arka kısmına uygulanmak üzere geliştirilmiştir. Yine kişiye özel olarak üretimi gerçekleştirilir.