Diş teli tedavisi sırasında nelere dikkat etmeliyim?
Ortodontik tedaviler uzun süreli tedavilerdir. Minimum vaka süreleri 6 ay olmakla birlikte bazı vakalar 2 ile 3 yıl sürebilmektedir. Tedavi süresini vakanın şiddeti, hastanın yaşı, tedavide uygulanacak yöntem gibi faktörler belirlemektedir.
Bu uzun tedavi sürecinde hastalarımızın dikkat etmesi gereken kurallar, alması gereken önlemler vardır.
Diş teli tedavisi sırasında hangi yiyecekleri tüketebilirim?
Sabit ortodontik tedavilerde yani diş teli tedavilerinde braketler dişe özel yapıştırıcı dolgu maddeleriyle yapıştırılır. Bu nedenle tedavi sırasında hastalarımızın sert yiyeceklerin tüketiminden kaçınması gerekir.
Aslında biz hekimler tedavi sürecinde hastalarımıza yiyecek konusunda ciddi kısıtlamalar getirmeyi pek sevmiyoruz. Ancak tedavi sürecinin güzel seyri için hastalarımızın kurallara dikkat etmesi gerekiyor.
Çekirdekli yiyecekleri, örneğin zeytin, kiraz, kayısı gibi yiyecekleri tüketirken çekirdeğe dikkat edilmelidir. Erik gibi sert meyvelerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Elma, armut, ayva, havuç gibi yiyeceklerde tüketilirken mutlaka dilim yapılmalıdır.
Asitli içeceklerin tüketiminden mutlaka kaçınılmalıdır.
Sakız, jelibon gibi yapışkanlı gıdaların tüketiminden de kaçınılmalıdır. Bu yapışkanlı gıdalar çiğnerken braketin çekip kopmasına neden olabilir.
Özellikle tedavinin başladığı ilk dönemlerde hastalarımızın lokmalarını küçülterek alıp yemelerini istiyoruz. Braketlerin takıldığı ilk hafta yumuşak gıdalar tüketilmelidir.
Diş teli tedavisi sırasında dişlerimi nasıl fırçalayacağım?
Tedavi sırasında hastalarımızın dişlerini çok iyi fırçalamalarını isteriz. Çünkü braketler ve teller gıda artıkları için tutucu alanlar oluşturur. Diş fırçalamanın yetersiz olduğu durumlarda braketlerin çevresinde renkleşme ve çürük oluşma riski de artar. Gıda artıklarının uzaklaşması için detaylı bir diş temizliği yapılmalıdır.
Hastalarımızın mutlaka günde en az 2 kere dişlerini fırçalamalarını isteriz. Ortodontik tedavi gören hastalar için üretilmiş özel diş fırçaları da bulunmaktadır. Diş ve diş etlerinin durumuna göre değişse de genelde hastalarımızın orta yumuşak diş fırçalarıyla dişlerini fırçalamalarını isteriz. Ama bu durum hastaya göre değişmektedir. Fırça önerisini bahsettiğimiz gibi hastaya özel yapıyoruz.
Diş fırçası diş etine yaklaşık 45° olacak şekilde yerleştirilir. Fırça kılları diş tellerinin arasına ulaşak şekilde aşağı yukarı ve dairesel hareketlerle fırçalama yapılmalıdır.
Elle yeteri kadar mekanik temizlik yapamayan hastalarımız için elektrikli, kendinden fırçalama yapan diş fırçalarını da önerebiliyoruz. Bu fırçaların ortodontik tedavi için üretilen yumuşak fırça başlıkları da bulunmaktadır.
Dişlerimi fırçalarken diş telime zarar verir miyim?
Hastalarımız genelde dişlerini fırçalarken braketlerin kopmasından çekinirler. Braketler çok güçlü yapıştırıcılarla diş yüzeyine sabitlenir, ama tabiki de ani ve şiddetli darbe almamalıdır ki kopma, diş yüzeyinden ayrılma olmasın.
Hastalarımız çok sert olmadan dişlerini rahatlıkla fırçalayabilirler. Yeteri kadar mekanik temizlik yapmak için diş tellerinin arasına fırça kılları girmelidir.
Ara yüz fırçaları neden kullanılır?
Ara yüz fırçaları diş telleri ve diş arasında sıkışan gıda artıkları ve plağı uzaklaştırmak için kullanılır. Ara yüz fırçalarının farklı kalınlıkta olanları mevcuttur. Ortodontik tedavi amacıyla üretilen üçgen başlıklı ara yüz fırçaları da vardır.
Ara yüz fırçaları kullanılırken diş macunu kullanımı önerilmez. Öncelikle diş macunu ve diş fırçasıyla normal ağız bakımı yapılır. Ardından arada sıkışan artıkları uzaklaştırmak için ara yüz fırçası kullanılır.
Diş teli tedavisi sırasında ağız bakım suyu kullanmalımıyım?
Mekanik temizliği yeteri kadar yapamayan hastalarda ağız bakım suları ve gargaraların kimyasal temizlik etkisinden faydalanırız. Tedavi sırasında bazı özel gargaraları hastalarımıza tavsiye ediyoruz.