DİŞ TELİ TEDAVİSİ HAKKINDA HASTALARIMIZDAN GELEN SORULAR NELERDİR?

 

Bu yazımda ortodontik tedaviyi anlatırken siz hastalarımızın sıklıkla sorduğu soruları yanıtlamak istiyorum.

Diş teli tedavisi uzun sürer mi?

Aslında bu soruyu cevaplarken vakayı, hastada mevcut iskeletsel ya da dişsel bozukluğu düşünerek cevap vermek gerekir. Bazı vakalar ortalama 6 ay sürerken bazı vakalar 2 ile 3 yıla kadar devam edebilmektedir. Tedavi süresi mevcut bozukluğa bağlı olduğu gibi hastanın yaşına, dokuların diş teli ile uygulanan kuvvete verdiği cevaba, kemik dokuya ve diş eti dokusuna da bağlıdır.

Üst ön dişleri arasında boşluk olan ve bu boşluğun görüntüsünden şikayetçi olan ve diğer dişleri arasında herhangi bir bozukluk olmayan hastayla tüm dişlerinin arasında boşluk olan ve tüm bu boşlukların kapatılmasının istendiği hastanın tedavi süreci aynı olmayacaktır.

Bazen ortalama 6 ay sürecek bir tedavi de uzun bir süre gibi görünse de aslında göz açıp kapayıncaya kadar geçecektirJ

Diş teli tedavim sırasında ağrı olur mu?

Ortodontik tedavi sırasında diş ve dişi çevreleyen kemik doku gibi destek  dokulara diş teller yardımıyla kuvvet uygulanır. Uygulanan kuvvet neticesinde özellikle diş tellerinin takıldığı ilk hafta ağrı olabilir. Genellikle bu ağrı diş tellerinin takılmasını takiben 24 saatte başlar, 3 ile 10 gün içerisinde ortadan kalkar.

Bildiğiniz gibi ortodontik tedavi süreci uzundur ve ortalama 4 haftalık kontroller içerir. Bir diğer en çok sorulan soru da ‘her ay geldiğimde telin ilk takıldığı gün gibi ağrım olacak mı’ sorusudur. Kontrol seanslarından sonra hafif ağrı olabilir. Ancak bu ağrı sizin günlük aktivitelerinizi yapamayacağınız bir ağrı değildir.

Aslında meydana gelen ağrı bireyseldir. Bireyin ağrı eşiği ile de alakalıdır. Bazı hastalarımız diş telleri takıldıktan sonra hiç ağrı hissetmemektedir.

Dişlerimin görüntüsü bozuk, düzelmesini istiyorum, ancak diş teli takmasam olur mu? 

Dişlerindeki bozukluklar nedeniyle rahatlıkla gülemeyen hastalarımıza diş hekimliğinin güncel tedavi yaklaşımlarında tedavi alternatifleri sunabiliyoruz. Ancak bazı vakalar sadece ortodonti ya da sadece protetik restorasyonlarla düzeltilebilirken, bazı vakalarda tek başına estetik restorasyonlar faydalaı olamamaktadır. Bizim multidisipliner tedavi yaklaşımı dediğimiz tedavi planlamalarında diş hekimliğinin ortodonti, cerrahi, protez, restorative tedavi bölümleri bir araya gelir, hastaya maksimum sağlığı ve estetiği iade edecek işlemler uygulanır.

Örnek vakayla açıklamak gerekirse, üst ön dişin komşu dişine göre çok önde olduğu bir durumda, öncelikle hastamıza detaylı bir muayene yapılır, gerekli röntgenler alınır. Ön dişin düzelmesi için ortodontik tedavi ya da dolgu, protez gibi tedaviler hastaya sunulabilir.

Ancak hedefimiz her zaman sağlıklı diş dokuyu korumak olmalıdır. Ayrıca vakalarda ortodontik tedavinin kesinlikle yapılması gereken durumlar da vardır.

Bazen tek dişimiz bozuk ya da gözümüze hoş görünmese de ortodontik tedavi kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle hastalarımıza detaylı bir ortodontik muayene öneriyoruz.

Diş teli tedavileri günümüzde oldukça güncelleniyor, sürekli yeni tedavi yaklaşımları, yeni estetik yöntemler araştırılıyor. Artık diş teli takmaya gerek kalmadan da uygulanan ortodontik tedavi yöntemleri de mevcut. Şeffaf plaklarla tedavi dediğimiz yöntemde takılıp çıkarılan estetik, şeffaf plaklarla da dişe kuvvet uygulanabilmekte ve dişler güzel bir görünüme ulaşabilmektedir.

40 yaşındayım diş teli takabilir miyim?

Ortodontik tedavinin yaşı yoktur. Her yaşta uygulanabilen tedavilerdir. Erken dönem ortdontik tedavilerde tedavinin etkinliği ve tedavi süresi tabiki de değişir. Çocuklarda uygulan tedavilerde, kemik doku daha yumuşak olduğu için dişler daha hızlı düzelebilmektedir. Erişkin dönemde dişsel bozuklukların tedavisinde hastanın yaşından ziyade diş ve dişi çevreleyen diş eti ve kemik gibi dokuların sağlığı çok önemlidir. Bu nedenle hastalarımız ön yargılı davranmamalıdır. ‘Benim yaşım diş teli için geçti’ gibi düşüncelere kapılmamalıdırlar. Öncelikle bir ortodontiste muayene olmalılar.

Çene bozuklukların tedavisinde ise eişkin dönemde uygulanan tedaviler cerrahi tedavilerdir. Ortodontik tedavi ile cerrahi tedavinin birlikte uygulandığı ortognatik cerrahi tedaviyle başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

İlk ortodonti muayenesi ne zaman başlar? Çocuğumu ilk ne zaman ortodontiste götürmeliyim?

Daimi dişlerin sürmeye başladığı dönem ortodonti kontrolleri de başlar. Ortalama 7 yaşından itibaren muayene şarttır.

Çocuklarda ortodontik tedavi için ideal yaş var mıdır?

Çene bozukluklarının erken dönemde tedavisi oldukça önemlidir. Çenelerdeki darlık ya da çenelerin önde, geride olması gibi probmlerler büyüme ve gelişimin devam ettiği süreçte tedavi edilmelidir. Ergenlik dönemi öncesi dönem bu bozuklukların tedavisi için ideal zamandır. Büyüme ve gelişimin bitmesiyle iskelete dair bozuklukların tedavisi farklı alternatifleri içerir. Mevcut bozukluğun şiddetine göre kamuflaj tedavisi dediğimiz ortodontik tedavi ya da cerrahi yaklaşımlar hastalara önerilmektedir.

Dişsel bozuklukların ise her yaşta tedavisi mümkündür. Ancak unutulmamalıdır ki erken muayene oldukça önemlidir.

Metal diş teli takmak istemiyorum, şeffaf diş telleri ile metal olanlar arasında fark var mıdır?

 Metal braket ve tellere alternatif şeffaf braket ve teller mevcuttur. Şeffaf braketlerin en önemli avantajı estetik olmaları ve daha az görünmeleridir. Metal ile şeffaf braketlerin üretildiği porselen türleri arasında materyal faklılığı olduğu için tabiki de bu iki barket türü arasında bazı farklılık olacaktır. Şeffaf braketler metale kıyasla kaide olarak biraz daha büyük olabilir. Hastalar açısından ilk bakışta daha büyük görünebilirler. Ancak günümüzde daha estetik ve minik şeffaf braketler üretilmektedir. Bir diğer sık sorulan soru da ‘şeffaf braketlerde tedavi uzar mı’ sorusudur. Tedavi süreleri açısından aradaki farklılığın değerlendirmesinde vaka çok önemlidir. Vakaya göre süreler değişebilir.

Diş teli tedavisinin maliyeti nedir?

 Tedavi planı ve kullanıcak materyaller, tedavi süresi ortodontik tedavinin maliyetini etkilemektedir. Hastalarımız mutlaka öncelikle detaylı bir muayene olmalıdır. Muayene sonrası ortodontistiniz ücretlendirme konusunda bilgi verecektir.

Whatsapp'tan Yazın...
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?