Diş Teli Tedavisi Ağrılı Mıdır?

Ortodonti tedavileri günümüzde dişlerde ve çenelerdeki bozukluk durumlarında uygulanmaktadır. Diş teli tedavisi günümüz modern tıp teknolojisi sayesinde artık farklı ürün ve teknikler kullanılarak da gerçekleştirilebiliyor. Geleneksel diş teli tedavisi uygulamalarının hastada oluşturduğu etkiler bu şekilde hafifletilebiliyor olsa da tamamen ortadan kaldırılamaz. Bu sebeple de toplum genelinde diş teli tedavisi gerekliliği belirlenen hastalar tarafından diş teli tedavisi ağrılı mıdır? şeklinde bir soru doğal olarak gündeme geliyor.

Diş Teli Takılırken Acıtır Mı?

Ortodonti tedavilerinin en geleneksel tekniği olan diş telinin yani braketlerin ağız içerisinde takılması sırasında acıtıp, acıtmayacağı da fazlasıyla merak edilir. Diş teli acıtır mı? şeklindeki soru için uygulanması esnasında herhangi bir acı olmadığı belirtilebilir. Diş telinin dişlere uygulanması sırasında hastada kesinlikle bir acı hissi söz konusu olmaz. Ancak diş teli uygulanan hastalarda en azından bir hafta, 10 günlük periyotta diş tellerine alışma süreci bulunur. Bu süreçte dişlerin hareketliliği söz konusu olacağından dişler üzerinde hafif şiddetli baskı oluşması da çok doğaldır. Dişlerdeki çapraşıklığın giderilmesi maksadı ile uygulanan bir tedavi olması nedeniyle de diş telinin dişlerde belirli seviyede kuvvet uygulaması zaruridir. Bu kuvvet nedeni ile de ilk dönemlerde hasta açısından diş telleri belirli seviyede rahatsızlık hissinin oluşmasına yol açabilir.

Diş Teli Ağrısı

Diş çapraşıklığı nedeni ile uygulanan diş teli tedavisi hastanın dişlerinde belirli bir rahatsızlık ve ağrı hissi meydana getirebilir. Diş teli ağrısı olarak tanımlanan bu ağrılar, diş teline alışma sürecinden veya bu süreçte karşılaşılabilen ekstrem durumlardan kaynaklı olabilir. Hastalar diş teli ağrısı ile ortalama olarak birkaç hafta süre zarfında karşılaşabilir. Diş teli ile ağız arasında uyumluluğun sağlanması söz konusu olur.

Diş teli ağrıları, özellikle hastanın gün içerisinde çiğneme hareketleri esnasında diş ve diş etlerinde artan basınca bağlı olarak düşük seviyeli olarak görülebilir. Bununla birlikte yanakların iç kısımlarında sürtünmeye bağlı olarak ufak yaralanmalar ve eşlik eden ağrılarda görülebilir. Tüm bu olumsuz etkenler en fazla 1 aylık periyot içerisinde etkilerini tamamen ortadan kaldırır veya hastanın alışması sağlanmış olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan Yazın...
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?