Diastema Nedir, Ortodontik Tedaviyle Düzelir Mi?
Çene yapısının ve diş boyutlarının genetik aktarımıyla aralarında hemen hiç boşluk olmayan bir dizilim normal ve sağlıklı diş yapısıdır. Ancak Tıp dilinde Diastema adı verilen sorun, ağız içerisinde herhangi bir bölümde ve bazen birden fazla olabilen diş aralarındaki boşluklara verilen isimdir. Yüksek bir oranda var olan bir problem olan diastema, özellikle ön dişlerde oluştuğunda estetik açıdan da rahatsızlık verir. Diastema nedir? Sorusunun sıkça sorulmasında ki en büyük etken, sık bir şekilde görülmesi olarak açıklanabilir.
Diastema oluşumu, kalıtsal olarak gerçekleştiği gibi, çeşitli alışkanlıklar yoluyla çocukken veya yetişkin olduğumuz zamanlarda gerçekleşebilen bir durumdur. Genel anlamda belirli düzeyde oluşan boşluklar, diş ve çene sağlığı açısından büyük problemler oluşturmaz. Ön dişlerde var olan boşluklar estetik olarak oluşturdukları sorunlar nedeniyle, daha fazla çözümü aranan sorunlar olarak öne çıkar. Bununla birlikte bazı boşlukların çok fazla olması, diş eti ve diş problemlerine davetiye çıkaran bir durumdur ve ileride oluşabilecek pek çok sorunun engellenmesi için tedavisi bir anlamda zorunludur.
Diastema neden olur?
Diastema ya da diş arasında oluşan boşluklar, küçük veya büyük boyutlu olabilir. Kalıtsal olarak aktarılan genler nedeniyle dişlerin çene yapısına göre küçük olması nedeniyle oluşması oranı en yoğun karşılaşılan durumdur. Ancak çocukluk yıllarında, süt dişlerin dökülüp gerçek dişlerin çıktığı aşamada başparmağın emilmesi gibi alışkanlıklar da ön dişlerde boşlukların oluşmasına neden olabilir. Özellikle ön dişlerde oluşan diş boşluklarının nedenleri arasında, dişlerin arasında bulunan diş etinin gereğinden fazla büyümesiyle gerçekleşebilir. Başparmağın olması gerekenden daha uzun süre ve daha yoğun emilmesi, ön dişlerde ve diş etinde oluşturduğu baskı nedeniyle ayrık diş sendromu ya da Diastema oluşabilir.
Benzer şekilde yanlış yutkunma refleksi sayesinde, ön dişlere fazlaca ve uzun süreli uygulanan baskılar, yetişkinlerde bu sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Dil itimi olarak adlandırılan bu süreçte, yutkunma sırasında dilin ön dişlere yaptığı yanlış baskılama, ayrık diş sendromunun oluşmasına sebep olabilir. Diş eti sorunları diastemanın nedenleri arasındadır. Bazı diş eti sorunları zaman içerisinde diş yapısına da zarar verebilir ve dişlerin kaybedilmesine sebep olabilir.
Diastema tedavisi yapılabilir mi?
Çeşitli tedavilerle diastema ya da ayrık diş sendromu adı verilen sorunun birden fazla çözümü oluşturulur. Boşukların dolgu ile doldurulması, kapatılması, lamine yöntemleri diastema tedavisi için başvurulabilecek çeşitli yöntemlerdir. Ortodontik diş teli uygulamasıyla diastema tedavisi kliniğimizde gerçekleştirilebilir. Diş teli tedavisi veya şeffaf plak tedavisi ile diastema sorununun çözümü için başvurabileceğiniz gelişmiş yöntemlerdir. Estetik sorunlara yol açmadan, kolay bir kullanım sunan şeffaf plak tedavisine başvurabilir, ayrık diş sendromunun çözümünü oluşturabilirsiniz. Konforlu bir tedavi sürecinin yaşanmasını sağlayan şeffaf plak tedavisi, ayrık diş sendromu sorunlarına karşı en sık başvurulan yöntemlerden biri haline gelmiş durumdadır.