BRAKETİM KIRILDI. NE YAPMALIYIM?

Sabit ortodontik tedavi yani diş teli tedavisi gören hastalarımızın karşılaştığı sorunlardan bir tanesi braketlerin kopması, diş tellerinin kırılmasıdır.

Braketler diş yüzeylerine özel yapıştırıcılarla bağlanır. Diş teli tedavisinin ilk seansında braketler diş yüzeylerine yapıştırılır. Ardından tüm diş teli tedavisi süresince braketlerin diş yüzeylerinde sabit kalması istenir.

Hastaların tedavi süresince braketlerin kopmamasına dikkat etmesi istenir. Bu nedenle diş teli tedavisi sırasında bazı yasaklar vardır. Örneğin asitli içeceklerin tüketimi kısıtlanır. Hastaların tedavi süresince sert yiyecekleri tüketirken dikkat etmesi gerekir. Zeytin gibi çekirdekli gıdaları tüketirken dikkat edilmeli, elma, armut, havuç gibi sert meyveler de dilim yapılarak tüketilmelidir. Sert yiyecekler braketlerin kopmasına neden olacaktır. Diş fırçalarken orta sert fırçayla sert olmayacak şekilde fırçalama yapılmalıdır. Özellikle tedavi sırasında fırçalama çok önemlidir. Dişler iyi fırçalanmadığında, dişlerin ve braketlerin etrafında gıda artığı ve diş plağı birikecek, plak da braketin bağlantısının zayıflamasına neden olacaktır. Böylece braketin diş yüzeyinden ayrılması kolaylaşacaktır.

Braketi kopan hastalar ne yapmalıdır?

Öncelikle hekimlerine haber vermeli ve yeni bir randevu ayarlanmalıdır. Braketin kopması korkulacak bir durum değildir. Braket diş yüzeyinden ayrıldıktan sonra yerinden oynar, hastaların dudak ve yanaklarını yara yapabilir. Randevuya gidene kadar hastalar kendilerine verilen ortodontik mumları kullanabilirler ki dudak ve yanaklarda yara olmasın.

Braket koptuktan sonra mutlaka hekime haber verilmelidir. Eğer uzun süre geçer, farkına varılmaz ve hekime haber verilmezse, tedavi süresinde uzama gerçekleşebilir.

Diş telim kaydı, yanağıma batıyor, ne yapmalıyım?

Bazı durumlarda da braketlerin ortasından geçen diş teli de sağ ya da sola doğru çıkabilir. Bu durum genelde tek taraflı çiğneme yapan hastalarda görülür. Bu nedenle hastalarımızın çift taraflı çiğnemelerini isteriz. Tel bir yöne doğru uzayıp yanağa batabilir. Yanağa batmasın diye ortodontik mum kullanılmalıdır ve hekiminizden yakın bir zamana randevu almalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan Yazın...
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?