APAREY KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Aparey tedavileri büyüme ve gelişimi devam eden çocuklarda eğer bir iskeletsel bozuklukluk varsa uygulanmaktadır. Çenelerdeki darlık, çenelerin önde ya da geride olması gibi durumlarda aparey dediğimiz ağız içi aygıtlara ihtiyaç duyarız.
APAREYLERİN KULLANIM SÜRESİ NE KADAR OLMALIDIR?
Aparey tedavilerinin süresi, vakanın şiddetine, hastanın kooperasyonuna bağlı olarak değişmektedir. Bazı vakalar ortalama 6 ayda düzelirken, bazı vakalar 1 yılda düzelmektedir. Bunda mevcut iskeletsel bozukluğun şiddeti önemli olduğu kadar, siz hastalarımızın apareyleri düzenli kullanmasının önemi de çok büyüktür.
Apareylerin etkili olabilmesi, çenelerdeki bozuklukların düzelebilmesi için yapılan araştırmalar göstermiş ki, gün içerisinde en az 16-20 saat takılması gerekmektedir. Bu da demektir ki, apareylerin sadece yemek yerken ve içecekleri tüketirken çıkarılması gerekmektedir. Apareyler gece uykudayken de mutlaka takılmalıdır.
APAREYLERE ALIŞMA NASIL OLMAKTADIR?
Apareylere alışma süresi ortalama 1 hafta kadardır. Bu süreçte ağız içinde, dudak ve yanaklarda yara meydana gelebilir. Yara oluşursa bize, hekiminize ulaşmalısınız. Bazı durumlarda apareylerde düzenleme yapmamız gerekiyor. Bazen de gargara uygulaması önerisinde bulunabiliyoruz.
Apareyler takıldığında konuşmada değişiklik olabilir. İlk 1 hafta içinde konuşmanız düzelecektir. Hastalarıma genel olarak önerim, evde yüksek sesle kitap okumaktır. Konuştukça söylediğiniz kelimeler daha rahat anlaşılacaktır.
Apareyler ilk takıldığında ağızda tükürük akışı artabilir. Bu beklenen bir durumdur. Yutkunma sırasında da ilk başta biraz zorluk çekilebilir.
APAREYLERİN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI?
Apareylerin temizliği için ayrı bir diş fırçası kullanılmalıdır. Apareyleri dişlerimizi fırçalarken sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kere sabunlu su ile fırçalamayı öneriyoruz. Apareyler diş macunu ile fırçalanmamalıdır.
Apareylerin temizliğinde, özel temizleme tabletleri de kullanılabilir. Temizleme tableti suya atılır, çözündükten sonra 5 dk süreyle apareyler bu suda bekletilir, ardından suyla güzelce yıkanır. Bu şekilde apareylerin etkili temizliği sağlanır ve apareylerde oluşabilecek kokunun önüne geçilir.
APAREYİM KAYBOLDUĞUNDA YA DA KIRILDIĞINDA NE YAPMAYALIM?
Aparey tedavisinde en önemli dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de apareylerin kaybedilmemesidir. Apareyler yemekte çıkarıldığında yanlışlıkla peçeteye sarılıp çöpe atılmamalıdır. Apareyler kaybedildiğinde, kırıldığına hemen kliniğimizi arayalım. Tedavisi devam eden hastalarımızda, apereylerin takılmaması tedaviyi geriletebilir. Apareylerin yeniden yapılması gerekiyorsa, tekrar ölçü alınması gerekecektir. Aparey yenilenmesi ve tamir edilmesi durumunda tedaviye ek laboratuar ücreti çıkacaktır. Bu duurmda laboratuar ücreti talep edilecektir.
- Sorularınız için 05335084353’ü arayarak kliğimizle iletişime geçebilirsiniz.
Keyifli bir tedavi süreci geçirmeniz dileğiyle…