Şeffaf Diş Teli Tedavisi Nedir?
Diş teli tedavilerinde dişlerin üzerine yapıştırdığımız braketlerin iki türü vardır. Braket tercihimizde metal ya da şeffaf braketlere yöneliriz. Estetik beklentisi yüksek olan hastalarımız genelde şeffaf diş teli ile tedavi olup olamayacağını sorarlar.
Şeffaf (porselen) braketler gerçekten estetik midir?
Şeffaf braketler, metal braketlere kıyasla daha az görünmektedir. Muayene sırasında hastalarıma sıklıkla söylediğim şeffaf braketlerin, çok yakın birebir diyalogların haricinde uzaktan çok görülmediğidir. Hastalarımız muayene sırasında metal ve şeffaf braketlerin olduğu diş modellerini görebilmekte ve tercihini yapabilmektedir.
Şeffaf diş telleri sararır mı?
Ortodontik tedavi sırasında ister metal ister şeffaf teller olsun hastalarımızdan istediğimiz en önemli şey diş fırçalamanın ve ağız bakımının çok iyi yapılmasıdır. Tedavi sırasında kullandığımız braketlerde kendiliğinden sararma olmaz. Ancak tedavide braketlerin etrafına geçirerek kullandığımız şeffaf, görünmez lastiklerde sararma olabilir. Ancak iyi fırçalamayla lastiklerdeki sararmanın önüne geçilir. Özellikle çok çay ve kahve tüketen, sigara içen hastalarımızın da bu tüketimlerini azaltmalarını isteriz. Çünkü fazlaca çay, kahve ve sigara tüketimi dişlerde de renklenme yapabilir.
Her vakada şeffaf diş teli kullanılır mı?
Ortodontik tedavide hangi diş telinin kullanılacağını hekiminizin yapacağı detaylı muayene ile öğrenebilirsiniz. Şeffaf ve metal diş tellerinin çalışma prensipleri birbirinin aynısıdır. Ancak bazı vakalarda, örneğin maksimum çapraşklığın olduğu bir vakada hekiminizin size önerebileceği farklı tedavi yöntemleri olabilir. Hastalarımızdan muayene sırasında ölçü ve sefalometrik film alıp bazı değerlendirmeler yaparız. Bu değerlendirmelerle hekimler, bir çapraşıklık vakasında bazen diş çekimi yapar, bazende kapaklı braketler kullanarak diş çekimsiz tedavi yaparalar. Değerlendirme sonucunda hastalarımıza belki metal kapaklı braket, belki standart metal braket, belki de şeffaf braket önerebiliriz. Yani braket seçiminde hastalarımızın tedavi beklentisi ve bizim yapacağımız tedavi planı çok önemlidir.
Şeffaf diş teli daha pahalı mıdır?
Ortdontik tedavide fiyatlandırma bilgisi her zaman muayene sonrası hekiminiz tarafından yapılacaktır. Öncelikle hekiminize muayene olmanızı öneririz.
Şeffaf (porselen) braketler dayanıklı mıdır?
Sabit diş teli tedavisinde ister metal ister porselen braket kullanılsın hastalarımızın dikkat etmesi gereken bazı kurallar vardır. Sert yiyeceklerden, asitli içeceklerden, yapışkanlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Çünkü bu şekildeki tüketimler, braketlerin diş yüzeyinden ayrılmasına neden olabilir. Bazı durumlarda metal ve şeffaf braketlerin hook dediğimiz çengellerinde kırılma da olabilir. Ancak bu faktörler olmaksızın genelde kırılma ve dişten ayrılma (kopma) genelde gerçekleşmez. Teknolojinin de gelişmesiyle hem metal hem de şeffaf braketler daha dayanaklı ve minimal boyutta üretilmeye çalışılmaktadır.
Şeffaf braket takıldığında teli de şeffaf seçebilir miyiz?
Sabit diş teli tedavisinde, dişlerin üzerine braket dediğimiz kare şekilli metal ya da porselenden üretilen tutucu parçalar yerleştirilir. Braketlerin tam ortasında telin geçeceği ince bir boşluk bulunur. Kullandığımız tel genelde metaldir. Ancak şeffaf braket tercih eden hastalarımız genelde ‘ bu telin şeffaf renkli olanı var mı ’ sorusunu sorarlar. Evet, bu şekilde şeffaf görünümlü diş telleri de mevcuttur.
Şeffaf diş teli taktığımda tedavi sürem uzar mı?
Hastalarımızın en çok sorduğu sorulardan biri ‘ şeffaf diş teli tedavi süremi uzatır mı’ sorusudur. Ortodontik tedavide tedavi süresi pek çok faktöre bağlıdır. Mevcut bozukluğun şiddetine, diş çekimi yapılıp yapılmadığına, hastanın yaşına, dişi çevreleyen diş eti ve kemik gibi dokuların sağlığına, tedavide dişlere uygulanan kuvvetin miktarına, kullanılan braketlerin mekanik özelliklerine bağlıdır. Özetle tedavi süresi sadece seçilen braket ile ilişkili değildir, pek çok faktöre bağlıdır.