Retansiyon Tedavisi Nedir?
Diş teli tedavisi bittikten sonra uyguladığımız tedavi retansiyon tedavisidir. Diş telleri çıktıktan sonra dişlerin tekrar eski pozisyonlarına dönme eğilimi vardır. Dişler tekrar eski hatalı konumlarına hareket etmesinler diye koruyucu önlemler alınır. Tedavisi biten hastaların en büyük korkusu dişlerin bozulması, tekrar eski hallerine dönmesidir. Bu durumu önlemek için tedavi bittikten sonra önleyici tedaviye geçilir. Bu aşamada lingual retainer ve koruyucu şeffaf plaklardan yararlanılır.
Lingual retainer (sabitleyici tel) nedir?
Alt ve üst ön grup dişlerin iç yüzeylerine incecik bir teli dolgu maddesiyle yapıştırırız. Bu tele retainer teli denir. Bu telin amacı dişlerin hareketini önlemektir. Bu tel hastaları rahatsız etmez. Yapıştırıldıktan ilk 1 hafta içinde hastalar bu telin varlığına alışır. Ancak dişlerin iç yüzeylerinin çok iyi fırçalanması gerekir. Aksi takdirde diş taşı oluşumu artabilir.
Retainer teli konuşmamı engeller mi?
Sabitleyici retainer telinin bir haftalık alışma süresi vardır. Dil, telin olduğu bölgeye gidip rahatsızlık hissi verebilir. Bu tel hastaların konuşmasını engelleyecek kalınlıkta değildir.
Retainer teli kırılır mı?
Bu tel yapıştırıldıktan sonra, hastalarımızın ön dişleri ile sert gıdaları koparıp yemesini istemeyiz. Bu durumda bu teller kırılabilir.
Esiks plak (şeffaf plak) nedir?
Tedavi bittikten sonra aldığımız koruyucu önlemlerin biri de şeffaf plaklardır. Bu plaklar dişlerin aynı konumda kalmasını sağlar. Özellikle tedavi bittikten sonraki ilk 6 aylık süreç önemlidir. İlk 6 ay dişlerin geri dönme eğilimi daha fazladır. Ilk 6 ay gece gündüz, tam zamanlı olmak üzere hastalar plaklarını kullanır. Yemek yerken, içerken plaklar çıkarılır. Ardından tekrar takılır.
Bazı vakalarda ömür boyu retansiyon tedavisi uygulanır. Gece uykudayken hastaların plaklarını takması istenir.
Şeffaf plaklarım kırıldı. Şeffaf plaklarımı kaybettim. Ne yapmayalım?
Bu durumda hemen hekime haber verilmelidir. Tellerin ne kadar süre önce çıkarıldığı çok önemlidir. Yeniden ölçü alıp, plakların yeniden yapılması gerekebilir. Plaklar kayboluğunda, takılmadığı süre içinde bozulma gerçekleşebilir.