NASIL MUAYENE RANDEVUSU ALABİLİRİM?
Hastalarımızla ilk karşılaştığımız randevu muayene randevusudur. Bu randevunun önemi hasta ve hekim açısından çok büyüktür. Aslında hasta hekimi, hekim de hastayı bu seansta tanır. Biz hekimler; bu randevuda hastalarımızın şikayetlerini dikkatlice dinler, tedaviden beklentilerini anlamaya çalışır ve hastalarımıza en doğru şekilde nasıl yardımcı olabilirizi düşünürüz. En doğru tedavi planlamasını yapmaya dikkat ederiz. Bu nedenle ilk muayenemiz çok kıymetlidir.
İlk muayene randevusu için kliniğimize web sitesi üzerinden, iletişim numaramızdan ve sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.
İlk randevuda hangi işlemler yapılır?
Sizlerle ilk karşılaştığımız randevuda minimum yarım saat olacak şekilde size randevu düzenlemesi yapıyoruz. İlk randevuya randevudan 10-15 dk erken gelmenizi istiyoruz. Bu süreçte sizinle ilgili detaylı bilgi sahip olabilmek için hazırladığımız anamnez formlarını ve aydınlatılmış onam formlarını doldurmanızı istiyoruz.
Peki anamnez formu nedir?
Sizin iletişim bilgileriniz, özgeçmişiniz, sistemik hastalıklarınız, diş fırçalama alışkanlıklarınız, kullandığınız ilaçlar, alerjileriniz, genetik hastalıklarınız ile ilgili bilgi sahibi olmamızı sağlayan formlardır.
Muayene sırasında nelere dikkat edilir?
İlk muayenenin bence en önemli basamağı sizin şikayetinizin ne olduğudur. Öncelikle şikayetinizin olduğu bölgeye yönelik tedavide planlama yapılır. Eğer başka problemler de varsa bu problemlerde tek tek listelenir. Ağız içi, ağız dışı muayene yapılır. Özellikle ortodontik tedavilerde ve estetiğin ön planda olduğu işlemlerde ağız içinde dişlerin pozisyonları, dişlerdeki mevcut dolgu ya da kaplamalar, diş çekimleri, varsa 20 yaş dişleri, diş eti, kemik dokusu, ağız dışında dudak, yanak gibi yumuşak dokular, profil ve cephe görüntüsü, dişsel ve yüzün orta hattı değerlendirilir. Ağrılı diş, diş eti gibi acil tedavilerin planlaması önce yapılır.
Diyelim ki hastamız diş teli taktırmak için kliniğimize başvurdu. Üst ön dişlerinin görüntüsünden, yamuk durmasından şikayetçi. Muayene sırasında bazı dişlerde çürük ve dişetlerinde diş taşı birikimine bağlı enfeksiyon olduğunu tespit ettik. Tedavi planlamasında ilk hedef ağız içinde diş ve dişetlerini sağlıklı hale getirmektir. Önce diş taşı temizliği ve dolgu işlemleri yapılır. Ardından ortodontik tedavi sürecine geçilir.
İlk muayenenin olmazsa olmazı görüntüleme yöntemleri nelerdir?
Muayene sırasında hastalarımızdan bazı radyografiler alırız. Bunların en standardı tüm dişleri, alt ve üst çeneyi, alt çene eklemini görebildiğimiz panoramik radyografilerdir. Eğer son 6 ayda çekilmiş bir röntgeni varsa hastamızın muayeneye gelirken mutlaka yanında getirmesini isteriz. Ortodontide en sık kullandığımız görüntüleme, yan kafa filmi dediğimiz lateral sefalometrik filmdir. Planlamalarımız için çok önemlidir. Bazı vakalarda eklem grafileri, sintigrafi, 3 boyutlu görüntü almamızı sağlayan tomografiler ve MR (manyetik rezonans) gibi görüntüleme yöntemlerinden de faydalanırız.
Muayene sırasında fotoğraf çekmenin ve ölçü almanın önemi nedir?
Yaptığımız tedavilerde biz hekimler ve hastalarımız için çok önemli olan bir basamak da arşivdir. Ortodontik tedavilerde gerek planlama yapılırken gerek de hastalarımızın tedavi öncesini ve tedavinin ilerleyişini görebilmesi açısından, hastalarımızdan aldığımız ölçülerin ve fotoğrafların önemi büyüktür. Aldığımız ölçülerden elde ettiğimiz modellerde bazı ölçümler yaparız.
Tüm bu bilgilerle ideal tedavi planlamasının yapılması çok önemlidir. Ortodontik tedaviler uzun süreli ve sabırlı olunması gereken, sonuçlarının hekimleri ve hastaları çok mutlu ettiği tedavi süreçleridir. Diğer tüm tedavilerde olduğu gibi hastanın hekimine güvenmesi ve hasta-hekim ilişkisi çok önemlidir.
Muayene sırasında hangi tedavi yöntemini seçeceğimize nasıl karar veriyoruz?
Ortodontik tedavilerde farklı tedavi yöntemleri, farklı materyallerden oluşan diş telleri, diş plakları mevcuttur. Tedavi planlamaları hastadan hastaya değişiklik gösterir. Kimi hastada standart metal braket ile tedavi yaparken, kimi hastada estetik, şeffaf kapaklı sistem braket kullanırız. Bu noktada, mevcut bozukluk, hastanın yaşı, estetik beklentisi, tedavinin süresi, alt ve üst dişlerin kapanışı gibi çok değişkenli faktörler vardır. Çapraşıklığın çok olduğu bazı vakalarda diş çekimi yapıp çekimli tedavi önerirken, bazı vakalarda mini vidalar yardımıyla dişlere yer açmaya çalışırız. Tüm bu bilgileri hastalarımıza örnek vakalar ile kullanacağımız malzemeleri göstererek detaylıca anlatırız.
Muayene sonrasında ortodontik tedavime ne zaman başlayabilirim?
Muayene sonrası yapılacak tüm işlemleri hastalarımıza basamak basamak sunuyoruz ve fiyatlandırma yapıyoruz. Yukarıda özetlediğimiz gibi varsa öncelikli diş tedavilerinizi yapıyoruz. İlk basamak olan öncelikli, zorunlu tedaviler tamamlandıktan, dişler ve diş etleri sağlıklı hale geldikten sonra ortodontik tedavi sürecini başlatıyoruz.