Kaç çeşit ortodontik tedavi yöntemi vardır?

Ortodontik tedavi yöntemleri, yaşa, vakanın şiddetine, mevcut problemin iskeletsel mi dişsel mi olduğuna göre farklılık gösterir. Hareketli apareyler, sabit ortodontik tedavi, ortognatik cerrahi gibi tedavi yöntemleri vardır.
Örneğin, 10 yaşında ortodonti kontrolüne gelen erkek hastamızda yapılan muayene sonucu alt çenesinin geride olduğu buna bağlı üst dişlerinin çok önde durduğu gözlemlenirse, öncelikle hastamızdan gerekli ortodontik kayıtları alırız. Sefalometrik film ve ölçü gibi kayıtlar alınır, ardından vakanın planlaması yapılır. Bu vakada alt çene geride olduğu ve büyüme gelişim devam ettiği için alt çenenin öne büyümesini sağlayacak aktivatör dediğimiz hareketli apareylerle tedaviye başlanır. İskeletsel problem çözüldüğünde, yani alt çene olması gerektiği normal konuma geldiğinde, eğer dişlerde bozukluk varsa sabit ortodontik tedaviye geçilir.

Hareketli apareylerle ortodontik tedavi nedir?

Hareketli apareyler, takılıp çıkarılabilen damaklık olarak adlandırdığımız apareylerdir.
Hareketli apareyler ile hangi bozukluklar tedavi edilir?
Örneğin, tek dişiniz çapraz kapatıyorsa, o tek dişin öne alınması gerekiyorsa hareketli havley plağı ile tek diş öne alınabilir.
Ön çapraz kapanış mevcutsa, üst ön dört keser dişin öne alınması ile düzelecekse hareketli apareylerden faydalanılır.
Çenelerde darlık mevcutsa, ortasında genişletme vidası bulunan hareketli genişletme plakları ile büyüme ve gelişimin devam ettiği dönemde çenelerde genişletme yapılabilir.
Distalizasyon, dişlerin geri hareket ettirilerek yer açılması demektir. Örneğin 2. süt azı dişinin erken çekildiği durumlarda en arkadaki 1. daimi büyük azı dişi öne devrilebilir. Bu durumda eğer yer tutucu yapılmamışsa öndeki daimi 2.küçük azı dişi süremez. Hareketli bir distalizasyon plağı ile 1.büyük azı dişi geri itilerek, alttan gelecek dişe yer kazanılmış olur.
Üst dişler ya da alt dişler öndeyse çenelerin normal ilişkisinin sağlanması için hareketli apareyler kullanılabilir.

Hareketli apareyler ne kadar süre kullanılmalıdır?

Vakaya göre değişmekle birlikte ortalama 3-6 ay arasında genellikle kullanılmaktadır.

Gün içinde kaç saat takılmalıdır?

Gün içinde ortalama 16-20 saat takıldığında bu apareyler faydalı olmaktadır. Sadece yemeklerde çıkarılmalı, yemeklerden sonra hemen takılmadır. Gece uykuda damaklıklar takılmalıdır.

Damaklık temizliği nasıl yapılmalıdır?

Genelde hastalarımıza sabunlu suyla diş fırçası yardımıyla fırçalamalarını öneririz. Ayrıca özel temizleme tabletleri de önerilmektedir.

Damaklıklar hangi ortamda saklanmalıdır?

Damaklıklar için, aparey kutuları mevcuttur. Özellikle yemeklerde çıkarıldığında bu kutulara konması önerilir.

Sabit ortodontik tedavi nedir?

Sabit ortodontik tedavi dişlerin üzerine yerleştirilen braketler ve teller yardımıyla yapılır. Braketler dişlerin önünden veya arkasından takılır. Rutinde uyguladığımız sabit tedavi mekanikleri önden takılanlardır. Ancak estetik beklentilerin artmasıyla ortodontide estetik tedavi yöntemleri artmıştır.

Şeffaf braketler nedir?

Şeffaf braketler aynı metal braketler gibi dişlerin ön yüzüne yapıştırılır. Dişle aynı renkte olmaları daha az görünür olmalarını sağlar. Ortasından geçen tel metal veya şeffaf da olabilir.

Lingual ortodonti nedir?

Lingual ortodontik tedavide, braketler dişlerin iç yüzeyine takılır. Hastalar güldüklerinde tel taşıdıkları belli olmaz. Lingual tedavide çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Son yıllarda kişiye özel braketlerin üretilmesiyle lingual tedavinin uygulanması daha kolay hale gelmiştir.
İncognito dediğimiz yöntemde, hastalarımızdan aldığımız ölçülere göre braketler ve diş telleri özel olarak bireysel üretilir. Bu sayede daha küçük ve dişe daha iyi tutunmayı sağlayan braketler üretilmiş olur.

Kapaklı braketler nelerdir?

Kapaklı braket sistemleri, ortodontide hasta ve hekim konforunu daha da artırmıştır. Sistemde, sürtünme az olduğu için diş hareketleri optimal kuvvetlerle daha kolay olacaktır. Felsefesinde tedavi kontrol sürelerini uzatmak vardır.

Şeffaf plak tedavisi nedir?

Ortodontik tedavide estetik beklentinin artmasıyla, şeffaf plakların popülerliği artmıştır. Şeffaf plaklar vakaya göre hazırlanır, görünmezdir, takılıp çıkarılabilir. Plaklar ortalama 10 gün süreyle değiştirilir, her bir plakta dişler yaklaşık 0,25 mm hareket eder.

Ortognatik cerrahi nedir?

İskeletsel bozuklukların erişkin dönemde düzeltimesinde cerrahi yöntemlerden yardım alınır. Örneğin alt çenenin önde olduğu, alt dişlerin üst dişleri örttüğü durumda, kişiler eğer estetik olarak da mutsuzda, çene yapılarının düzelmesini isterse ortodontik tedavi ve cerrahi tedavi kombinasyonu ile tedavi sağlamak mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan Yazın...
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?