ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ NEDİR?

Şeffaf plak tedavisi son yıllarda oldukça popüler olan, ortodontik problemlerin çözümünde diş teli tedavisine alternatif bir tedavi yöntemidir. Ortodontik tedaviler günümüzde hem erişkin hem de çocuk hastalarımız arasında oldukça tercih edilen tedavi yöntemlerinden olmuştur. Ortodontik tedaviler sayesinde, dişlerde aşındırma, dolgu ya da protetik ihtiyaçlara gerek kalmadan dişlerdeki çapraşıklıklar ve ayrıklıklar düzeltilebilmektedir.

Adres MAIDAN İş Merkezi, C Blok No:51, Mustafa Kemal Mahallesi, Çankaya

Şeffaf plak tedavileriyle hangi bozukluklar düzeltilebilir?

Şeffaf plaklar ile birçok ortodontik problem çözülebilir. Şeffaf plaklar, çapraşıklık tedavisinde, artmış overjet ve Sınıf II vakalarda, distalizasyon ihtiyacı olduğunda, polidiestema vakalarında, deepbite(derin kapanış) ve openbite (açık kapanış) vakalarında, genişletme ihtiyacı olduğunda, Sınıf III vakalarda, ortognatik cerrahilerde uygulanabilmektedir.

Peki şeffaf plak tedavisi nedir? Neden bu kadar yaygın tercih edilmektedir?

Şeffaf plaklar, diş teli tedavisine alternatif bir yöntemdir. Diş teli takmak istemeyen pek çok hastamız için iyi bir tedavi seçeneği olmuştur. Plakların estetik olması, görünmemesi en çok tercih edilme sebebidir. Şeffaf plaklar kişiye özel üretilmektedir. Hastalarımızdan tedaviye başlamadan önce ölçü alırız, aldığımız ölçülere göre mevcut bozukluklar üzerinde tedavi planlaması yaparız. Ardından yapılan planlamaya göre plaklar üretilir. Üretilen plaklar sayesinde, hastalarımız tedavi sonunda dişlerinin nasıl düzeleceğini, nasıl görüneceğini görürler. Tedavi planlamalarımızı üç boyutlu bilgisayar programları sayesinde yaparız. Bu programlar sayesinde tedavi öncesi ve tedavi sonrası karşılaştırma imkanımız vardır.

Şeffaf plak tedavisine nasıl başlayabilirim? Şeffaf plak tedavisi benim için uygun mudur?

Şeffaf plaklar ile birçok ortodontik bozukluğun tedavisini yapabiliyoruz. Bu tedavi şekli hem erişkin hem de çocuk hastalarımız için her yaş grubuna uygundur. Mevcut dişsel bozukluğunuzdan şikayetiniz varsa öncelikle detaylı bir muayene olmak için mutlaka ortodontistinize danışmalısınız. Şeffaf plaklar ile dişsel genişletme, çapraşıklıkların düzeltilmesi, boşlukların kapatılması, diş çekimli vakaların düzeltilmesi, implant boşluklarının hazırlanması, açık kapanış vakalarının düzeltilmesi gibi birçok ortodontik bozukluğu başarıyla tedavi edebiliyoruz.

İlk muayenede hastamıza mevcut bozukluk ile ilgili detaylı bilgi veririz. Muayene sırasında hastalardan panoramik radyografi, bazı durumlarda üç boyutlu görüntüleme olan tomografi, ağız içi modeller, üç boyutlu tarama gibi görüntülemeler elde edilir. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra hastaya tedavi süreci ve planı ile ilgili detaylar verilir. Hastamızla birlikte şeffaf plak tedavisine başlamaya karar verirsek, hastamızdan fotoğraf ve ağız içi modeller ederiz. Bu şekilde plak tedavisi süreci başlamış olur.

Şeffaf plak tedavisine başlamadan önce ne yapılması gerekir?

Şeffaf plak tedavisine başlarken öncelikle ağız içinde problemli dişler varsa önce bu dişlerin tedavisi yapılır. Diş taşı temizliğine ihtiyaç varsa öncelikle detaylı bir diş taşı temizliği ve polisaj yapılır. Ağızda çürük ve tedaviye ihtiyacı olan dişler varsa dolgu ya da kanal tedavisi gerekecek dişlerin tedavileri

tamamlanır. Kırık, eksik, eski restorasyonlar varsa değiştirilir, yenileri yapılır. Çekim gereken dişler varsa bu dişlerin çekimleri planlanır.

Şeffaf plak tedavisine başlamadan önce 20 yaş dişlerinin çekilmesi zorunlu mudur?

Bazı vakalarda eğer çok çapraşıklık varsa, dişlere yer açmak gerekiyorsa, 20 yaş dişlerinin tedaviye başlamadan önce çekilmesi istenir. Bu durumda yirmi yaş dişleri tedaviye başlamadan önce çekilir ve çekim bölgesindeki yaranın iyileşmesi beklenir. Her vakada yirmi yaş dişlerinin çekimi istenmez. Polidiastema dediğimiz, dişlerin ayrık olması durumunda genellikle yirmi yaş dişlerinin çekimi tercih edilmez. Bu vakalarda daimi retansiyon dediğimiz, dişlerin ömür boyu sabitlenmesi istenir, bu durumda yirmi yaş dişleri boşlukların tekrar açılmasında önleyici rol oynar.

Şeffaf plak tedavisinde ölçü nasıl alınır?

Şeffaf plak tedavisinin ilk aşaması ölçü aşamasıdır. Ölçü iki farklı şekilde elde edilmektedir. .

Yöntem klasik yöntemdir, ölçü kaşıkları ve ölçü maddeleri yardımıyla ağız içi ortamı ağız dışına transfer edilir. Hastaların ağız içi ortamının ağız dışına transfer edilebilmesi için ölçü alınması gerekir. Şeffaf plak tedavilerinde ölçü işlemi iki farklı yöntemle yapılır.

1. Yöntem, geleneksel ölçü kaşıkları ve ölçü maddesi yardımıyla ölçü alınmasıdır. Üst ve alt çene ölçülerinin alınması için hastanın ağzına uygun ölçü kaşığı seçilir. Ardından hassas ve detaylı ölçü veren ölçü maddeleriyle dişler ve dişleri çevreleyen destek dokuların ölçüsü hekim tarafından alınır. Alınan ölçüler, kargoyla firmaya gönderilir. Ölçülerden elde edilen ağız içi görüntüler firma tarafından 3 boyutlu olarak bilgisayarda özel programa aktarılır.

2. Yöntemde ise güncel ölçü yöntemlerinden olan ağız içi tarayıcılardan faydalanıyoruz. 3 boyutlu görüntü almayı sağlayan ağız içi tarayıcılarla ağız içi görüntüsü direk olarak bilgisayara aktarılabilir. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle ağız içi tarayıcılar da oldukça populer hale gelmiştir. Ağız içi tarayıcılarda ağız içinden görüntü almayı sağlayan kalem benzeri aparey diş ve dişetlerinin üzerinden gezdirilerek, diş ve diş etlerinin görüntüsü direk bilgisayar ekranına aktarılır. Bu şekilde ağız içi ölçüler bilgisayarda rahatlıkla incelenebilir ve saklanabilir.

Ölçü aşaması ile birlikte ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar elde edilir. Alınan fotoğraflar ve ölçüler, tedavi planlamasının yapılacağı bilgisayar programına yüklenir ve tedavi planlamasına geçilir.

Şeffaf plak tedavilerinde ölçüm alındıktan ne kadar süre sonra plaklarım gelir?

Ölçü aşamasından sonra, tedavi planlamasına geçilir. Tedavi planlaması hekiminiz tarafından yapılacaktır. Tedavi planlaması yapıldığında dişlerin tedavi sonunda nasıl görüneceği belli olur. Bu aşamada kaç adet plak kullanarak tedavinin biteceği belli olmuş olur. Tedavi planlamanız hekiminiz tarafından onaylandıktan sonra plakların üretilip kargoya verilmesi aşamasına geçilecektir. Planlama, üretim ve kargolama süresi ortalama bir ay ile bir buçuk ay arasında sürecektir.

Tedavide kaç adet plak kullanacağım? Tedavim ne kadar sürecek?

Şeffaf plak tedavilerinde siz tedaviye başlamadan önce kaç adet plak ile dişlerinizin düzeleceği bellidir. Dişlerdeki bozukluğa göre tedavide kullanılacak plak sayısı değişmektedir. Bazı çapraşıklık vakaları 14 ve üzeri plakla düzelirken, bazı vakalar örneğin 30 plak ile düzelmektedir. Plak sayısı tamamen dişlerde gerçekleşecek harekete bağlıdır. Plak sayısı da tedavi süresini belirlemektedir.

Plakları kaç gün kullanacağım?

Şeffaf plaklarınızı kaç gün kullanacağınız hekiminiz tarafından size önerilecektir. Bazen 1 hafta, 10 gün ya da 2 hafta aralıklarla plakların değiştirilmesi istenir. Bu süre dişlerde gerçekleşecek harekete, hastanın kooperasyonuna bağlı olarak değişmektedir.

Alt ve üst plaklarımı aynı anda mı takacağım?

Eğer çift çene tedavi görüyorsanız alt ve üst çenede plaklarınızı beraber aynı anda kullanmanız gerekmektedir.

Ataçman nedir? Şeffaf plak tedavisinde ataçman ihtiyacım olacak mı?

Şeffaf plak tedavisinde bazı dişlerin üzerine ataçman dediğimiz minik toplu iğne başı büyüklüğünde kompozit dolgudan yapılan çıkıntılar yerleştirilir. Ataçmanlar her dişte olmaz. Tedavi planlaması yapılırken, bazı dişlerde daha zor, sadece plaklarla elde edilemeyecek hareketler vardır. Hareketin tipine göre bu dişlere ataçman eklenir. Örneğin, rotasyon dediğimiz döndürme hareketi plaklar için zor bir harekettir. 30 derece dönük olan bir dişi düzeltmek için rotasyon ataçmanı yerleştirmek gerekebilir.

Ataçmanlar rahatsız eder mi?

Dişlerin üzerine yerleştirilen ataçmanlar, ilk takıldığı birkaç gün dudak ve yanağı rahatsız edebilir. Ancak hastalarımız sonrasında ataçmanların varlığına alışacaktır.

Şeffaf plakları kullanması kolay mı?

Şeffaf plakların takıp çıkarılması oldukça kolaydır. Bu nedenle hastalar plaklarını kullanırken zorluk yaşamazlar.

Şeffaf plaklarımı gün içinde ne kadar süre kullanmalıyım?

Hekiminiz aksini söylemedikçe, şeffaf plakların gün içinde 20 saat kullanımı önerilmektedir. Şeffaf plaklar sadece yemek yerken çıkarılmalı, ardından hemen takılmalıdır. Gün içinde kullanım süreniz kısaldıkça tedavinin etkinliği azalacak ve tedavinizin süresi artacaktır.

Şeffaf plaklar ağzımdayken bir şeyler içebilir miyim?

Şeffaf plaklar takılıyken sıcak ve soğuk içecekler tüketilebilir. Ancak çay ve kahve gibi içecekler plaklarda sararma yapabilmektedir. Bu nedenle bazı hastalarımız bu içecekleri içerken plaklarını çıkarıp içmeyi tercih etmektedirler.

Şeffaf plaklarımı nasıl temizleyeceğim?

Şeffaf plakların temizliğini bir diş fırçası ve sabunlu suyla yapabilirsiniz. Plakları da gün içerisinde iki kez fırçalamayı öneriyoruz. Plak temizliğiniz için ayrı bir diş fırçanız olmalı ve temizlerken diş macunu kullanmamalısınız. Ayrıca plakların temizliği için temizleme tabletleri de bulunmaktadır. Bu tabletler suya atılır, çözündükten sonra plaklar bu suda en az 5-1o dk bekletilir. Ardından temiz suyla durulanarak plaklar geri takılır.

 

Şeffaf plak tedavisi sırasında dişlerimi nasıl fırçalayacağım?

Şeffaf plak tedavisi, diş teli tedavisine göre daha konforlu bir tedavidir. Plakların takılıp çıkarılarak kullanılıyor olması hastalarımıza dişlerini daha rahat fırçalama imkanı sağlar. Sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kere dişler fırçalanmalıdır. Fırçalama sırasında dişlere yapıştırılan ataçmanlarda kopma meydana gelmez. Diş fırçalarken diş etinden dişe doğru fırçayla süpürme ve dairesel hareketler yaparak fırçalanmalıdır.

Şeffaf plak tedavilerinde ağrım olur mu?

Şeffaf plak tedavileri de dişleri hareket ettiren bir ortodontik tedavi türüdür. Ortodontik tedavilerde dişlere iletilen kuvvet nedeniyle dişlerde ağrı meydana gelebilmektedir. Bu ağrı genelde sıkışma tarzında olup, hastalar tarafından ‘dişlerimin üzerine bastıramıyorum, yemek yerken zorlanıyorum’ şeklinde ifade edilmektedir. Şeffaf plak tedavisine başlandığı ilk 1-2 gün ağrı olabilmektedir. Ağrı olduğu zaman ağrı kesici olarak parasetamol türevi ilaçların kullanılmasını öneriyoruz. Plakların değiştirilmesiyle dişlerde hastaları rahatsız etmeyecek düzeyde minimal bir baskı hissedilmektedir.

Şeffaf plak tedavisi konuşmamı tekiler mi?

Şeffaf plaklarda da aynı diş teli tedavisinde olduğu gibi alışma süresi vardır. Takıldıktan ilk birkaç gün içinde hastalar plaklara alışırlar. Plaklar hastalarımızın konuşmasını olumsuz etkilemez. Rahatlıkla konuşabilirler.

 

Whatsapp'tan Yazın...
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?