Çene eklemimden ses geliyor. Tedavisi var mıdır? (Temporomandibuler eklem hastalıkları tedavisi nedir)

Çiğneme sırasında ya da ağzın hareketleri sırasında bile ortaya çıkabilen ve çeneden gelen sesler, rahatsız edici olmasının yanında endişe verici boyutlara da ulaşabilir. Kafatası ile alt çenenin birbirine bağlandığı kulağımızın hemen altında bulunan Temporomandibüler eklem, küçük ancak alt çenenin işlev görmesini sağlayan önemli bir eklemdir. Alt çene hareketlerini sağlayan bu eklemden, zaman zaman seslerin gelmesi olağan bir durumdur. Ancak seslerin süreklilik arz etmesi ve artması, çeşitli sorunların belirtisi olarak gerçekleşiyor olabilir. Sıklıkla karşılaşılan Temporomandibüler eklem hastalıkları, hastalığın nedeni ve türüne bağlı olarak çeşitli tedavi süreçleriyle giderilebilir. Çene eklemimden ses geliyor, tedavisi var mıdır? Sorusu, sıklıkla karşılaşılan bir soru olduğu gibi, bu sorunla ilgili hangi doktora başvurulacağıyla ilgili de bilgi eksiklikleri bulunuyor.
Ortodontik tedavi uzmanları, uzman diş hekimleri, çene ekleminden gelen seslerin oluşturduğu rahatsızlığa bağlı olarak başvurulması gereken doktorlardır. Temporomandibuler eklem yumuşak ve sert doku elemanlarına sahiptir. Bu sebeple karmaşık yapıya sahip çeşitli sorunlardan kaynaklanabilen çene eklemi sesleri, aynı zamanda çeşitli tedavi yöntemlerine sahiptir. Çağımızın yaşam koşulları nedeniyle, giderek daha fazla artan bir rahatsızlık olan Temporomandibuler eklem hastalıklarının bu artışında en büyük katkıyı yoğun çalışma temposu ve buna bağlı stres yapıyor.

Temporomandibuler eklem hastalıkları ve tedavileri

Temporomandibuler eklem hastalığı tedavisi en basit anlayışla başlaması gereken ve alanında uzmanlaşmış hekimler tarafından gerçekleştirilmesi gereken sağlık sorunlarıdır. Hasta için hazırlanan gece plağı ya da diğer adıyla koruyucu plak, tüm hastalığın seyri sırasında kullanılması gereken bir tedavi aracıdır. Uzman tarafından gerçekleştirilen hızlı bir müdahaleyle, hastalıkla ilgili bilgilendirme ve koruyucu plak hazırlanması hemen yapılmalıdır. Temporomandibuler eklem hastalıkları koruyucu plak tedavisi, hastanın çene ve diş yapısına özel bir şekilde özel olarak hazırlanan şeffaf plaklardır. Çene ekleminde oluşan yükün olması gereken hale dönüşmesine yardımcı olur.
Koruyucu plak kullanılmaya başlandıktan hemen sonra, çene ekleminde olağan yaşam sırasında yük oluşturan her şeyden uzak durmak tedavinin başarıya ulaşabilmesinde önemli bir rol oynar. Stresten olabildiğince uzak durmak, dişlerin sıkılması alışkanlığından vazgeçmek, sert besinlerden uzak durulması, sakız çiğneme alışkanlığını terk etmek tedavi sırasında başvurulacak diğer önlemler arasında yer alır. Gıdaların çiğnenmesi sırasında her iki yanın eşit şekilde kullanılması, esneme sırasında alt çeneye destek olmak, ön dişlerle gıdaların koparılmamasına dikkat etmek gibi diğer basit önlemler ve gece plağı tedavisiyle, birkaç ay içerisinde tedavi gerçekleşebilir.
Elbette kişinin özel koşulları, plak kullanıma ve diğer önlemlere gösterilen özen gibi kıstaslar, hastalığın tedavi süresinin kişiden kişiye değişmesine sebep olur. Çene eklemi ağrısı koruyucu plak tedavisi, konforlu bir tedavi sürecidir. Tedavi sırasında, gıda tüketimi esnasında dikkat edilmesi gereken birkaç kuralla birlikte, kişinin gündelik yaşamında herhangi bir değişiklik oluşmaz.
Çene ekleminden gelen sese ağrı da eşik edebilir. Kulak önünden başlayan çeneye yayılan ağrı ile de hastalarımız karşılaşabilirler. Ağız açıp kapama sırasında, yemek yerken eklem sesine eşlik eden ağrının da tedavisi aynıdır. Genellikle tedavide kullandığımız koruyucu plakların ağrının azalması üzerinde de etkisi vardır. Bazı durumlarda hastalara sıcak uygulaması, ağrı kesici ya da kas gevşetici ilaçların da tedavi planına eklenmesi gerekir.
Çene ekleminde ses ve ağrı şikayeti ile gelen hastaların detaylı muayenesinin yapılması çok önemlidir. Muayenede hem klinik hem de radyolojik bulgularla kesin tanı konur. Öncelikle bu şikayetlere neden olan etkenler bulunmalı ve ortadan kaldırılmalıdır. Genellikle dişlerin kapanışındaki bozukluklar nedeniyle etkili çiğneyememe bu problemlere neden olur. Diş sıkma, diş gıcırdatma da en sık görülen diğer nedenler arasındadır. Tedavide çene kaslarına botoks uygulaması da günümüzde sıklıkla yapılmaktadır. İleride vakalarda temporomandibular eklem cerrahileri de tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır. Detaylı bilgi almak için diş hekiminize danışmanızı tavsiye ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan Yazın...
Merhaba 👋
Nasıl yardımcı olabiliriz?