Ortodontik Tedavi Hakkında
Ortodontik tedavi nedir? Aslında ‘ortodonti’ telaffuzu oldukça zor bir kelime. Evet ne demektir peki ortodonti, orthos ve dontos yunanca kökenli kelimelerin birleşmesiyle oluşmuş, düzgün diş anlamına gelmektedir.
Günümüzde metal braketler ve tellere alternatif şeffaf braketler ve teller üretilmektedir. Şeffaf braketler metaller kıyasla daha az görünmektedir. Bazı durumlarda bu şeffaf braketlerin ortasından geçen incecik teli de şeffaf olarak takabiliyoruz. Estetik diş tellerini özellikle erişkin hastalarımız tercih etmekte.
ORTODONTİK TEDAVİDE ŞEFFAFLIK
Bu yazıya öncelikle ortodonti nedir diye başlamak daha doğru olacak sanırım. Ortodonti telaffuzu çok zor bir kelime olsa da, anlamı bizler için oldukça önemli. Düzgün diş anlamına gelen ortodonti, bizlere gülüşümüzün mükemmel hale gelmesine yardımcı olmaktadır.
Dişlerinden memnun olmayan, çapraşık, ayrık ya da düzgün aksa sahip olmayan dişlere sahip hastalarımıza ortodontik tedavi yani diş teli tedavisi ile düzgün sıralanmış dişlere sahip güzel bir gülüş temin edebiliyoruz.
Özellikle erişkin hastalarımız diş tellerinin görünüşünden, çok estetik olmamasından dolayı ortodontik tedaviye önyargıyla yaklaşmaktadır. Teknolojinin ilerlemesinin pek çok sektörde olumlu etkileri olduğu gibi diş hekimliğinde de oldukça güzel katkıları olmaktadır. Ortodontik tedavide kullandığımız braketler daha minik üretilmekte, braketlerin ve tellerin daha az görünür, daha şeffaf üretilmektedir. Günümüzde ortodontik tedaviyi hastalarımız için daha konforlu, daha kolay taşınabilir hale getirerek hastalarımızın daha mutlu bir tedavi süreci geçirmesini önemsiyoruz. Tedavi yöntemlerini de bu yönde geliştirmeye çalışıyoruz. Günümüzde oldukça popüler olan bir ortodonik tedavi yöntemi olan şeffaf plaklar aslında bu yazının ana konusu.
Şeffaf plaklar, daha az görünür olması, bire bir konuşmalarda karşınızdaki kişinin plağı ağzınızda göremeyecek kadar ince ve az görünür olması, takılıp çıkarılabilir olması ile daha konforlu olması nedeniyle pek çok avantaja sahiptir. Şeffaf plaklar bireye özel üretilmektedir. Hastalardan aldığımız ölçüler, tarayıcılarla ağız dışı ortama transfer edilir, 3 boyutlu olarak bilgisayara aktarılır. Bir diğer ölçü yönteminde de ağız içi özel tarayıcılarla dişler ve diş eti taranarak ağız içi ortamı direk 3 boyutlu olarak bilgisayara aktarılır. Dişlerin konumu, birbirleriyle ilişkileri 3 boyutlu olarak bilgisayarda özel bir programla görülür, ortodontik tedavi planlanırken dişlerin ne kadar örneğin kaç mm ya da kaç derece hareket ettiği hekim tarafından görülür. Nu tedavinin hasta ve hekim için en önemli avantajı, tedavinin ilerleyişinin, tedavi sonucunun bu özel program sayesinde görülebilir olmasıdır. Özetle hastalarımız bu tedavi yönteminde tedavi öncesi dişleri ile tedavi sonrasında dişlerinin nasıl olacağını görebilmektedir. Plakların tedavi süresince gün içerisinde 20 saat takılması gerekmektedir. Şeffaf plaklar ortalama 2 hafta süreyle takılmaktadır.
Dişlerde planlanan düzelme gerçekleştiğinde bir sonraki plak takılmaya başlanır. Hastamız kontrole geldiğinde bir sonraki plağın takılmaya başlanıp başlanmayacağına karar veririz. Hastaların plakları çok iyi kullanması durumunda, bu iki haftalık plak değiştirme süreci kısalabilir. Bu tedavi için ideal yaş ne zamandır diye düşünülecek olursa, daimi dişlerin sürmesinin tamamlanmasıyla yaklaşık 12 yaş civarı tedaviye başlanabilir, özellikle erişkinlerde sağlıklı diş et ve kemik dokusu mevcutsa güvenle kullandığımız bir tedavi yöntemidir. Hastalarımız plaklarını yemek yerken ya da diş fırçalarken çıkarırlar. Yemeklerde çıkarılması, aslında braket ve tellere kıyasla hastalarımıza daha özgür bir yeme ortamı sağladığı için, plakların siz hastalarımız tarafından daha çok tercih edilme sebebidir. Diş fırçalama sırasında da plakların çıkarılıyor olması sabit diş tellerine kıyasla dişlerin daha kolay fırçalanmasını sağlamaktadır. Şeffaf plaklarla tedavide hastalarımızın aklına gelen önemli sorulardan biri de plakların konuşmada bozukluğa neden olup olmadığıdır. Plaklara alışma sürecinde, ki bu süreç yaklaşık 1 haftadır, konuşmada değişiklik olabilir. Ancak plaklar çok ince olduğu için genelde ciddi bir konuşma problemi yaratmamaktadır.
Ağrı ise ortodontik tedavilerde beklenen bir durumdur. Çünkü dişi hareket ettirebilmek için tedavide dişe kuvvet uygulanır. Uygulanan bu kuvvet sonucunda baskı hissedilir, bu baskı ise birkaç gün içinde azalacaktır.
Ortodontik tedavide önerdiğimiz diş tellerinin ya da şeffaf plakların kendine özgü avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Diş tellerinin görünür olması dezavantaj olarak görülürken, şeffaf plakların da takılıp çıkarılır olması dezavantaj gibi görülebilir. Ortodontik tedaviye ihtiyacınız varsa, ortodontistinizle görüşerek size uygun tedavi planlaması yapılmasını tavsiye ederim.