SABİT DİŞ TELİ TEDAVİLERİ HAKKINDA ÖĞRENMEK İSTEDİKLERİNİZ
Diş teli tedavisi (ortodontik tedavi) ile dişlerimizdeki çapraşıklıklar, boşluklar, konumlarındaki düzensizlikler düzeltilir.
Sabit tedavide dişlerin üzerine braket dediğimiz kutucuklar yerleştirilir. Braketlerin ortasında diş telinin geçeceği bir boşluk bulunur ve diş teli braketlere tel veya lastikler yardımıyla bağlanır. Bu tedavinin aktif unsurları tellerdir, teller olmasa dişe kuvvet iletilemez. Tedavide kullandığımız braket ve teller oldukça çeşitlidir. Braketlerin ve tellerin özellikleri sürekli güncellenmektedir, farklı sayıda marka da mevcuttur.
Braketler diş yüzeyine nasıl yerleştirilir?
Braketlerin diş yüzeyine bağlanmasında kompozit dediğimiz dolgu maddelerinden faydalanılır. Braketler yerleştirilirken ağız içinin tamamen kuru olması çok önemlidir. Braketler diş yüzeyine yerleştirilirken konumları çok önemlidir. Braketler, dişin hareket yönünü belirleyeceğinden hassas ve titiz bir şekilde dişlerin ideal yerlerine yerleştirilmelidir.
Braketlerin ve tellerin takılması seansı ne kadar sürer?
Ortodontik tedavi sürecinin en uzun seansı ilk seansı olup braketlerin yerleştirildiği seanstır. Bu seansın süresi ortalama yarım saattir. İlk seansta dişlerin yüzeyleri temizlenir, braketler yerleştirilir, ardından teller braketlere bağlanır.
İlk seansta bazı durumlarda tek çeneye bazen de her iki çeneye birden braketler takılır. Buna karar verirken dişlerin kapanışı çok önemlidir. Bazen hastalarımız ‘neden sadece üst dişlerime tel taktık, alt dişlerime de takılmayacak mıydı’ sorusunu yöneltiyorlar. Diş tellerinin ilk başta sadece üst çeneye takılması, alt ve üst dişlerin kapanıştaki ilişkisine, hastanın tedaviye alışmasını kolaylaştırmayı ve konforunu arttırmayı düşünmeye bağlıdır.
Diş teli tedavim ne kadar sürecek?
Ortodontik tedavide tedavi süresi vakaya göre değişmektedir. Hastanın yaşı, mevcut bozukluğun şiddeti, kemik ve diş eti dokusunun sağlığı, tedavide kullanılacak mekanikler, diş çekimi yapılıp yapılmayacağı gibi faktörler tedavi süresini etkilemektedir. Ortalama tedavi süresi 1 ile 1,5 yıldır. Ancak diş çekimli ortodontik tedavilerde süre artmaktadır.
Ortodontik tedavide kontroller ne zaman yapılır?
Tedavide kontroller ortalama 4 hafta süreyle yapılmaktadır. Bazı durumlarda tedavi sırasında uygulanan kuvvete göre daha erken ya da daha geç kontrole çağırılmaktadır. Mesela, kapaklı sistem braketlerde braket sisteminin farklılığından dolayı hastalarımızı ortalama 6-8 hafta sürede görebiliyoruz.
Diş teli tedavisi ağrılı mıdır? Braketler yapıştırılırken ağrı olur mu?
Ortodontik tedavide braketlerin yerleştirilmesini takiben 3 ile 10 gün aralığında ağrı olmaktadır. Hastalar ‘genelde dişlerimi birbirine değdirdiğimde ağrı oluyor’ şeklinde ağrıyı tarif etmektedirler. İlk hafta sonrasında ağrı ortadan kaybolmaktadır. Hastalarımıza bu süreçte sistemik durumlarına (mevcut hastalıklarını da değerlendirerek) göre ağrı kesici veriyoruz. Kontrol seanslarında ise genelde ağrı hissedilmemektedir.
Braketlemenin yapıldığı ilk seans ise ağrısızdır. Braketler diş yüzeyine yapıştırılırken ağrı olmamaktadır.
Diş teli tedavim bittiğinde braketler nasıl çıkarılacak?
Braketlerin diş yüzeylerinden uzaklaştırılması zor bir işlem değildir. Braketlerin çıkarılması için özel pensler vardır. Pensler yardımıyla braketler çıkarılır. Diş yüzeylerinde braketlerin altında kalan yapıştırma materyali (kompozit) ise özel frezler yardımıyla temizlenir. Bu işlem sırasında hastalar ağrı hissetmezler. Tedavi sırasında diş fırçalaması yetersiz olan hastalarda çürüğe yatkınlık olur. Bu hastalarda dişlerde çürük oluşabilir. Bazen bu hastalarda braketler çıkarıldıktan sonra diş yüzeylerinde çürük lekeleri görülebilir. Bu nedenle tedavi sürecinde dişlerin özenle fırçalanması ve ağız bakımı çok önemlidir.
Diş telleri varken dişlerimi nasıl fırçalayacağım?
Braketler ve diş teller dişlerin üzerinde gıda artıkları için tutucu alanlar oluşturur. Bu nedenle normale göre çürük oluşma riski daha fazla artmaktadır. Hastaların tedavi sürecinde diş fırçalamaya daha fazla özen göstermesi gerekmektedir. Braketlerin takıldığı ilk seans hastalarımıza, ortodontik tedavi sürecinde nasıl diş fırçalamaları gerektiğini detaylı olarak anlatırız. Ortodontik tedavi sırasında kullandığımız özel diş fırçaları, ara yüz fırçaları, ağız bakım suları, ağız duşları mevcuttur. Günde en az iki kere dişlerin özenlice fırçalanması, ara yüz fırçalarıyla tel ve dişlerin arasında sıkışan gıda artıklarının uzaklaştırılması çürüğün önlenmesi açısından önemlidir.