İNVİSALİGN (ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ) SONRASI DİŞ BEYAZLATMA
İnvisalign tedavisi bittikten sonra dişler hizalanır, kişiler güzel bir gülüş ve çiğneme fonksiyonu kazanır. Tedavi bitiminde en sık sorulan sorulardan biri de diş beyazlatmadır. Tedavi bittikten sonra kişilerin estetik beklentisi artmaktadır. Diş renginden memnun olmayanlar ise diş beyazlatma tedavisi ile ilgili bilgi almak istemektedir.
Çevresel faktörlere bağlı diş yüzeyinde meydana gelen renk değişikliklerinde vital beyazlatma dediğimiz genelde klinikte hekim kontrolü altında yapılan diş beyazlatma tedavisini önermekteyiz. Çay, kahve, şarap gibi boyayıcı içeceklerin, sigaranın zamanla oluşturduğu dişlerdeki lekelerin, tetrasiklin kullanımına, yaşın artışına bağlı meydana gelen diş renginde koyulaşmanın tedavisinde vital diş beyazlatma yapılmaktadır. Sigara içmeye devam edecek olan hastalarda beyazlatma sonrası diş rengi eski haline döneceğinden diş beyazlatma genelde önerilmez. Çok fazla diş çürüğü bulunan çürük aktif bireylerde, iltihaplı dişlerde, çatlak dişlerde, diş hassasiyeti çok olan bireylerde beyazlatma tedavisi önerilmemektedir.
Diş beyazlatma tedavisi ile dişin rengi 2-3 ton açılabilmektedir. Çok beklentisi olan, daha beyaz renk isteyen kişilerde beyazlatma tedavisine alternatif başka yöntemler de düşünülebilir.
Klinikte hekim tarafından yapılan beyazlatma tedavisinde, beyazlatıcı ajan diş yüzeylerine uygulanır, ajanın dişi çevreleyen diş etine ve yumuşak dokulara temas etmemesi çok önemlidir. Bu nedenle izolasyona dikkat edilmelidir. İlk aşamada diş etine koruyucu bariyer uygulanır. Takibinde diş yüzeylerine hidrojen peroksit içeren beyazlatıcı ajan belirli bir süre uygulanır. İşlem bitiminde hassasiyet problemi olan kişilere hassasiyetin azalması için ilave koruyucu jel uygulaması da yapılmaktadır. Kliniğimizde rutin beyazlatma protokolü ofis tipi hekim tarafından yapılan beyazlatma tedavisidir. Duruma göre bu tedavi ev tipi beyazlatma ile de desteklenmektedir. Ev tipi beyazlatma tedavisinde öncelikle beyazlatma uygulanacak çenelerden ölçü alınır, alınan ölçüye göre yumuşak plaklar hazırlanır. Bu plakların içine, her bir dişin ön yüzeyine gelecek şekilde bezelye tanesi büyüklüğünde beyazlatıcı ajan hasta tarafından konur ve hekimin önerdiği saat ve gün kadar takılması önerilir.
Beyazlatma işleminden sonra hassasiyet olabilmektedir. Beklenen bir durumdur. Boyayıcı gıdaların yenmesinden, çay, kahve, şarap gibi içeceklerin tüketilmesinden, sigara içilmesinden özellikle en az 1 hafta 10 gün süreyle kaçınılmalıdır.